Nuo pirmadienio Seutos anklavą iš Maroko – plaukte ar mažomis pripučiamomis valtimis – pasiekė daugiau nei 8 tūkst. žmonių. Tuo metu Maroko pasienio pareigūnai juos ignoruoja, ir tai kelia įtampą Madrido ir Rabato santykiuose.

Madridas atgal išsiuntė per 6 tūkst. šių migrantų ir sustabdė jų srautą į Seutą, tačiau nedidelei daliai migrantų pavyksta pasiekti už maždaug 400 km į rytus nuo jos esančios Ispanijai priklausančios Meliljos pakrantę.

Pasak Meliljos pareigūnų, naktį į penktadienį „į mūsų miestą atvyko 30 žmonių; visi jie yra pilnamečiai marokiečių kilmės vyrai“.

Naktį pastebėti šeši bandymai perlipti kelių metrų aukščio pasienio užtvarą.

Per ankstesnį bandymą šturmuoti užtvarą ankstų antradienio rytą jį perlipo 85 iš daugiau nei 300 migrantų grupės. Tokių bandymų pasitaikydavo visą savaitę.

Įtampa tarp Ispanijos ir Maroko taip pat padidėjo dėl Ispanijos sprendimo užtikrinti gydymą fronto POLISARIO, kovojančio už Vakarų Sacharos nepriklausomybę nuo Maroko, lyderiui Brahimui Ghali, sunkiai sergančiam COVID-19.

Pasak analitikų, Marokas pro pirštus žiūri į šį žmonių srautą, norėdamas daryti diplomatinį spaudimą Ispanijai, kad ši pripažintų jo valdžią Vakarų Sacharoje, buvusioje ispanų kolonijoje.

Penktadienį Ispanija sušvelnino savo toną, prieš tai apkaltinusi Maroką „agresija“ ir „šantažu“.

Ispanijos vidaus reikalų ministras Fernando Grande-Marlaskapripažino, kad „buvo nesutarimų, bet [jų kilo] tarp dviejų šalių, kurios žino ir pažįsta viena kitą“.

Turime užtikrinti, kad „šis nesutarimas būtų kuo trumpesnis“, sakė jis Ispanijos radijo stočiai „Cope“.

Seuta ir Melilja turi vieninteles Europos Sąjungos sausumos sienas su Afrika, todėl daug migrantų per šias teritorijas bando patekti į Europą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)