Ontarijo aukštesnės instancijos teisingumo teismas ketvirtadienį nusprendė, jog dvi raketos, 2020 metų sausio 8 dieną numušusios iš Teherano oro uosto pakilusį Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) lėktuvą „Boeing 737-800“, turėjusį skristi į Kijevą, buvo paleistos „tyčia“ ir yra „terorizmo aktas“.

Per katastrofą žuvo visi 176 orlaiviu skridę žmonės, tarp jų 55 Kanados piliečiai ir 30 nuolatinių gyventojų.

Šiitiška respublika iš pradžių dėl lėktuvo katastrofos kaltino technines problemas, bet po trijų dienų prisipažino, kad jos pajėgos dėl „žmogiškosios klaidos“ numušė ukrainiečių orlaivį dviem raketomis „žemė–oras“.

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Saeedas Khatibzadeh sakė, kad teismo verdiktas „neturi jokio pagrindo ir objektyvių įrodymų“.

Teismas „neturi įgaliojimų nagrinėti šį aviacijos incidentą“, nes jis įvyko ne šalies teritorijoje ir nepriklauso jos jurisdikcijai, sakė jis.

S. Khatibzadeh taip pat apkaltino Kanados vyriausybę, esą ji savo tikslais „išnaudoja aukų artimųjų sielvartą“, ir tvirtino, kad teisėjas vykdė „politinius nurodymus“.

Keturi per katastrofą artimųjų netekę asmenys kreipėsi į teismą, reikalaudami priteisti jiems 1,5 mlrd. Kanados dolerių (1 mlrd. eurų).

Ukrainiečių orlaivis buvo numuštas tą pačią dieną, kai Iranas paleido balistinių raketų į Irako bazes, kur dislokuotos JAV pajėgos. Apšaudymas buvo surengtas keršijant už įtakingo iraniečių generolo Qasemo Soleimani žūtį per JAV bepiločio orlaivio smūgį Bagdade penkiomis dienomis anksčiau.

Kovo mėnesį paskelbtoje galutinėje katastrofos tyrimo ataskaitoje Irano civilinės aviacijos organizacija raketų smūgius ir padidintą karinių pajėgų budrumą dėl galimos atsakomosios amerikiečių atakos įvardijo tarp nelaimės priežasčių, kurias Teheranas pavadino „žmogiškąja klaida“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)