Sprendimas dėl vakcinų buvo priimtas likus tik kiek daugiau nei dviem mėnesiams iki vasaros olimpinių žaidinių, jau anksčiau metams atidėtų dėl COVID-19 pandemijos, taip pat Japonijoje didėjant susirūpinimui dėl gana lėtos skiepijimo kampanijos šalyje.

Devyniuose regionuose, įskaitant sostinę Tokiją, dėl padidėjusio sergamumo įvesta ekstremalioji padėtis. Dabar šis režimas bus nustatytas iš pietinėje Okinavos prefektūroje.

Iki šiol Japonijoje buvo naudojama tik bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcina, patvirtinta vasarį. Kol kas visiškai paskiepyti tik 2 proc. iš 125 mln. šalies gyventojų.

Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime nurodoma, kad buvo leista naudoti dar dvi vakcinas.

Tačiau ministerijos atstovas sakė, kad kol kas tęsis diskusijos dėl skiepijimo „AstraZeneca“ preparatu, „stebint padėtį kitose šalyse“.

Kol kas Japonijoje skiepijami tik medicinos darbuotojai ir senyvi gyventojai, ir nėra suplanuota, kad bus pradėti vakcinuoti jaunesni žmonės.

Ateinančią savaitę Tokijuje ir Osakoje bus atidaryti du masinio vakcinavimo centrai, vadovaujami kariškių. Juose bus skiepijama dviem dozėmis suleidžiama „Moderna“ vakcina, iš pradžių – žmones nuo 65 metų amžiaus.

Taip pat kol kas nežinoma, kada galėtų būti pradėta naudoti „AstraZeneca“ vakcina. Kai kurios šalys šio preparato naudojimą apribojo arba jo apskritai atsisakė dėl kraujo krešumo sutrikimų grėsmės, nors ekspertai tebesilaiko nuomonės, kad vakcinos nauda atsveria rizika.

„Moderna“ generalinis direktorius penktadienį sakė laikraščiui „Nikkei“, kad šiuo metu bendrovė svarsto išplėsti vakcinos gamybą į Aziją, galbūt – Japoniją.

Tarptautinio olimpinio komiteto vadovas Thomas Bachas šią savaitę sakė, kad mažiausiai trys ketvirtadaliai atletų ir komandų narių, gyvensiančių Tokijo olimpiniame kaimelyje, bus paskiepyti iki žaidynių pradžios liepos 23 dieną.

Organizatoriai tvirtina, kad šią vasarą vyksiančio renginio saugumas gali būti užtikrintas, nors didžioji dalis visuomenės išlieka nusistačiusi prieš olimpiadą, Japonijoje didėjant sergamumui COVID-19.

Ekstremalioji padėtis dėl koronaviruso infekcijos devyniuose regionuose, įskaitant Tokiją, galios iki gegužės 31-osios. Vis dėlto pastarojo meto pranešimai rodo, kad ši priemonė gali būti antrąsyk pratęsta.

Penktadienį Okinavos prefektūra bus pridėta prie teritorijų, kuriose taikomos ekstremaliosios padėties priemonės. Jos galios nuo sekmadienio iki birželio 20 dienos.

Japonijoje COVID-19 protrūkis buvo gana mažas – iki šiol šalyje mirė apie 12 tūkst. koronavirusu užsikrėtusių žmonių. Vis dėlto naujausias sergamumo pliūpsnis smarkiai apkrovė ligonines, sakė medikai.

Japonija yra sudariusi susitarimus su farmacijos įmonėmis dėl vakcinų kiekio, pakankamo visiems šalies gyventojams paskiepyti, įsigijimo. Šalis yra rezervavusi „Moderna“ preparato dozių, kad jų pakaktų paskiepyti 25 mln. žmonių, „Pfizer/BioNTech“ – 97 mln. ir „AstraZeneca“ – 60 mln. žmonių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)