Incidentas patraukė tarptautinės žiniasklaidos dėmesį, nes berniukas atplaukė, prisirišęs plastikinių butelių ant rankų, ant kūno po drabužiais, ir verkė vedamas į specialų centrą, nes nenorėjo grįžti į Maroką, skelbia „Reuters“.

„Reuters“ vaizdo įraše matyti, kaip krante esantys kariai kalbasi su akivaizdžiai sukrėstu paaugliu, o tada berniukas bėga El Tarajal paplūdimiu ir mėgina lipti uolų siena.

„Jis nenorėjo grįžti atgal, neturi artimųjų Maroke, jis nebijojo mirtinai sušalti. Jam atrodė geriau mirti, nei grįžti atgal į Maroką“, – sakė kareivis Rachidas Mohamedas al Messaoui.

„Dar neteko girdėti tokių žodžių iš tokio jauno žmogaus“, – sakė 25 m. kareivis „Reuters“.

Kareiviai nuvedė verkiantį berniuką ir kitus migrantus prie saugumo zonos tarp dviejų šalių vartų. Kariuomenės atstovas spaudai Seutoje teigė neturintis žinių, koks tolimesnis berniuko likimas.

Ispanijoje nelegalu deportuoti nepilnamečius, šimtai jų, atplaukusių iš Maroko, laikomi laikinajame priėmimo centre Seutoje.

Šią savaitę Rabate sušvelninus pasienio kontrolę, apie 8 000 migrantų perbrido ar perplaukė jūrą iš nusekusių Maroko paplūdimių.

Ispanija dislokavo Seutoje kariuomenės būrių patruliuoti prie sienos su Maroku, o susiklosčiusią situaciją pavadino krize Europoje.

Ties Gibraltaro sąsiauriu esančio Ispanijos anklavo (su 80 000 gyventojų) Maroko šiauriniame pakraštyje paplūdimiai yra vos už kelių šimtų metrų nuo Maroko.

Kareivis R. M. al Messaoui, kuris moka Maroko arabų kalbą, teigia mėginantis užgniaužti jausmus ir padėti nuraminti paplūdimį pasiekiančius migrantus iš Maroko. Jis vertėjauja savo kolegoms ispanams.

„Apima neviltis ir liūdesys, kad negali daugiau padėti tam berniukui“, – sakė jis.

Paklaustas, ką norėtų pasakyti marokiečių paauglių tėvams, kareivis atsakė: „Neišleiskite jų, būkite kartu, stenkitės laikytis išvien kaip šeima, nors šalyje kyla sunkumų... Neleiskite jiems išplaukti vieniems, apimtiems nevilties, bejėgiams.“

Masinis bėgimas iš Maroko prasidėjo pirmadienį, kai šalies valdžia atlaisvino pasienio apsaugą. Manoma, kad taip Marokas atsilygino Ispanijai už tai, kad ši priėmė Vakarų Sacharos nepriklausomybės judėjimo lyderius.

Maroko pasienyje – susirėmimai, Madridas kaltina šalį šantažu

Ispanija ketvirtadienį apkaltino Maroką „šantažavimu“ dėl to, kad šalis leido Ispanijos Šiaurės Afrikos enklavą Seutą pasiekti rekordiniam skaičiui – 8 tūkst. – migrantų. Tai teritorijoje sukėlė krizę, o per naktį pasienyje įvyko ir susirėmimų.

Pirmadienį Ispanijos valdžia buvo ištikta nuostabos, į Ispanijos pusę ėmus plaukti arba irtis ant pripučiamų valčių didžiulei miniai daugiausia jaunų migrantų. Ispanų anklavas greitai buvo perpildytas didelio skaičiaus į Ispaniją norinčių persikelti žmonių, kuriuos įleido Maroko pasienio apsauga.

Tačiau Madridas skubiai ėmėsi veiksmų – sugrąžino migrantus, ir Seutoje, kur dislokuoti kariai ir šarvuoti automobiliai, vėl įsivyravo ramybė.

Ketvirtadienį dėl saugumo pareigūnų dislokavimo ištuštėjo ir Maroko pasienio miesto Fnideko priemiesčiai.

Vis dėlto praėjusią naktį šimtai jaunų marokiečių mėtė akmenis į pasienį saugančias Maroko pajėgas. Remiantis vietoje buvusių žurnalistų parodymais, Maroko pajėgos buvo priverstos pasitraukti.

Jaunuoliai taip pat padegė motociklą.

Įtampa tarp Rabato ir Madrido išaugo, Ispanijai suteikus gydymą „Polisario Front“ judėjimo lyderiui Brahimui Ghali, kuris susirgo COVID-19.

„Polisario Front“ organizacija kovoja dėl nepriklausomybės Vakarų Sacharoje, buvusioje Ispanijos kolonijoje, kurią kontroliuoja Marokas.

Ispanijos gynybos ministrė Margarita Robles teigė, kad pastarieji Maroko veiksmai – „prieš Ispanijos pasienį ir ES pasienį nukreipta agresija“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (271)