ES įstatymų leidėjai vėlyvą trečiadienį pritarė pataisai, kuria blokas raginamas „paremti Indijos ir Pietų Afrikos Pasaulio prekybos organizacijai (PPO) pateiktą iniciatyvą laikinai atšaukti vakcinų nuo COVID-19, įrangos ir vaistų intelektinės nuosavybės teises ir ragina farmacijos kompanijas pasidalyti savo žiniomis bei duomenimis“.

ES lyderiai anksčiau šį mėnesį teigė esą pasirengę diskutuoti dėl patentų atsisakymo po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė paramą tokiai galimybei. Tačiau blokas paragino pateikti daugiau šio siūlymo detalių ir didžiausius gamintojus išplėsti vakcinų eksportą.

Prekybos eurokomisaras Valdis Dombrovskis įstatymų leidėjams trečiadienį sakė, kad Briuselis pateiks PPO savo paties siūlymą, kuriame būtų susitelkiama į gamybos ir eksporto apimčių didinimą.

Tačiau jis tikino, kad Briuselis „konstruktyviai“ dalyvaus diskusijose, siekiant nustatyti, ar laikinas vakcinų patentų atsisakymas padėtų padidinti vakcinų prieinamumą.

PPO vadovė Ngozi Okonjo-Iweala ketvirtadienį Briuselyje susitiks su ES prekybos ministrais.

PPO, Indija ir Pietų Afrika yra paraginusios laikinai atsisakyti vakcinų patentų, siekiant padidinti vakcinų pristatymą neturtingoms šalims, kurioms sunkiai sekasi skiepyti savo gyventojus.

ES savo ruožtu atkreipia dėmesį į faktą, kad iki šiol eksportavo daugiau kaip 200 mln. vakcinos dozių, tuo metu kitos vakcinas gaminančios šalys, kaip JAV ir Jungtinė Karalystė (JK), išsiuntė į užsienį tik labai ribotą vakcinų kiekį.

Bloko pareigūnai anksčiau teigė, kad vakcinų gamybai reikalingų komponentų kaupimas, kuriuo užsiima kai kurios šalys, yra didesnė kliūtis nei vakcinų patentai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją