„Padarėme gerą pažangą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Europos Sąjungos pareigūnas Enrique Mora, pirmininkavęs Rusijos, Kinijos, Vokietijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Irano deryboms.

„Susitarimas kristalizuojasi“, – po derybų sakė jis, bet pridūrė, kad spręstinų dalykų dar yra.

Netiesioginės derybos tarp Vašingtono ir Teherano Austrijos sostinėje vyksta nuo balandžio pradžios. Kitos penkios sutarties dalyvės veikia kaip tarpininkės.

„Ir dėl branduolinio klausimo, ir dėl sankcijų dabar pradedame matyti kontūrus to, kaip galėtų atrodyti galutinis susitarimas. Yra kitaip nei praėjusį kartą, kai padarėme pertrauką“, – sakoma aukšto rango diplomatų iš Prancūzijos, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos – grupės E3 – pareiškime.

„Tačiau sėkmė nėra garantuota. Dar laukia labai sunkių klausimų. Nenuvertiname mūsų laukiančių iššūkių“, – pridūrė diplomatai.

Iranas taip pat sakė, kad derybos juda teisinga linkme.

Jungtinės Valstijos trečiadienį kalbėjo atsargiau. Valstybės departamento atstovo pavaduotoja Jalina Porter pareiškė, jog vėliausi du diskusijų etapai „padėjo išsikristalizuoti sprendimams, kuriuos turi priimti ir Iranas, ir Jungtinės Valstijos, kad abi šalys vėl pradėtų laikytis“ susitarimo.

Įvairių šalių atstovai Vienoje vėl turėtų susitikti kitos savaitės pradžioje.

Tuo metu Irano atstovai Vienoje rengia atskiras derybas su Tarptautine atominės energijos agentūra (TATENA) dėl šią savaitę pasibaigti turinčio trijų mėnesių susitarimo, pagal kurį agentūra tikrina Irano branduolinius objektus, pratęsimo.

Tikslas yra surasti kelią atgal į Bendrąjį visapusišką veiksmų planą (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), iš kurio pasitraukė ankstesnis JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Jį pakeitęs Joe Bidenas nori atgaivinti šį susitarimą. Kad taip nutiktų, JAV ir Iranas turi susitarti dėl D. Trumpo sugrąžintų sankcijų panaikinimo ir Teherano įsipareigojimo laikytis JCPOA sąlygų.

D. Trumpui pasitraukus iš susitarimo Iranas ėmė palaipsniui atsisakyti jam nustatytų branduolinių medžiagų gamybos apribojimų.

Diplomatai tikisi JAV į susitarimą sugrąžinti prieš birželio 18-ąją Irane įvyksiančius prezidento rinkimus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją