M. Bachelet paskyrė rusų žmogaus teisių gynėją Kariną Moskalenko, eisiančią pirmininko pareigas, taip pat žmogaus teisių gynėją iš Kanados Susan Bazilli ir teisės profesorių serbą Marko Milanovičių.

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis savo šaliai nuo 1994 metų, per praėjusių metų rugpjūtį vykusius rinkimus užsitikrino šeštąją kadenciją, tačiau opozicija ir Vakarų demokratijos tą balsavimą laiko suklastotu.

Po balsavimo įsiplieskė masiniai protestai prieš A. Lukašenkos valdymą, o baltarusių teisėsauga ėmėsi represijų. Tūkstančiai demonstrantų buvo sulaikyti, o daugiau nei 400 asmenų buvo skirtos griežtos įkalinimo bausmės.

Dauguma autoritarinio lyderio oponentų nuo to laiko pasitraukė į užsienį ar buvo pasiųsti už grotų.

„Praėjusiais metais ilgalaikis ir nuolatinis sisteminių pažeidimų modelis Baltarusijoje staigiai paūmėjo, susmarkėjo prezidento rinkimų kontekste ir už jų ribų, o pagrindinės laisvės reguliariai atimamos“, – pareiškime nurodė M. Bachelet.

„Faktų nustatymo misijos darbas suvaidins svarbų vaidmenį užtikrinant atskaitomybę už pažeidimus, pakursčiusius krizę“, – pabrėžė buvusi Čilės prezidentė.

Kovą JT Žmogaus teisių taryba Ženevoje priėmė rezoliuciją, kuria pasmerkė su rinkimais susijusių teisių pažeidimus Baltarusijoje, taip pat paragino M. Bachelet rinkti įrodymus, siekiant galiausiai patraukti atsakomybėn kaltininkus.

Jungtinių Tautų vyriausioji žmogaus teisių komisarė M. Bachelet rugsėjį turi perskaityti Taryboje pranešimą, o 2022 metų kovą – pateikti išsamią rašytinę ataskaitą.

Jos faktų nustatymo misija bus atsakinga už išsamų tyrimą dėl įtariamų žmogaus teisių pažeidimų, padarytų Baltarusijoje nuo 2020 metų gegužės 1 dienos, taip pat dėl galimo tokių pažeidimų lyčių aspekto.

K. Moskalenko yra žmogaus teisių srityje besispecializuojanti teisininkė, nuo 2017 metų dirbanti Strasbūre įsikūrusios nevyriausybinės organizacijos „Centre de la protection internationale“ direktore.

M. Milanovičius yra Notingamo universiteto tarptautinės viešosios teisės profesorius ir Belgrado žmogaus teisių centro bendradarbis.

Tarptautinio moterų teisių projekto (IWRP) direktorė S. Bazilli yra teisininkė, turinti 30 metų darbo patirties žmogaus teisių ir moterų teisių srityje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)