Prieš savaitę per šaudynes Rusijos centrinėje dalyje esančios Kazanės mokykloje, kurias surengė buvęs mokinys, buvo nušauti septyni mokiniai ir du mokytojai. Tai buvo didžiausios masinės šaudynės Rusijoje per pastaruosius metus.

Sunkius nusikaltimus tiriančio Tyrimų komiteto padalinys Buriatijos respublikoje pranešė, kad nuteistasis buvo pripažintas kaltu dėl kelių jam pareikštų kaltinimų, įskaitant kaltinimą dėl sprogmenų gamybos ir ruošimosi surengti išpuolį.

„Teismas nusprendė jaunam vyrui skirti 10 metų laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant griežto režimo kolonijoje, ir 15 tūkst. rublių (170 eurų) baudą“, – sakoma pranešime.

Pasak tyrėjų, 2019 metais, ruošdamasis išpuoliui, vyras susprogdino tuščią gyvenamąjį namą kaimo vietovėje ir įsigijo pistoletą, dujokaukių, juodų veidą dengiančių kaukių ir nuotolinio valdymo priemonių savadarbiams sprogstamiesiems užtaisams.

Anot jų, vyras nesėkmingai bandė užverbuoti dar tris asmenis išpuoliui įvykdyti.

Tyrėjų pranešime sakoma, kad 2018 metais kaltinamasis internete nuodugniai ištyrė kitus šaudynių atvejus mokyklose ir nusprendė įvykdyti panašų išpuolį regiono sostinės Ulan Udė technikos mokykloje.

Remiantis pranešimu, vyras keletą kartų lankėsi mokykloje apsimetęs, kad nori joje studijuoti, bet išpuolį užkardė Federalinė saugumo tarnyba (FSB).

Ekspertizė nustatė, kad minimas asmuo yra pakaltinamas, priduriama pranešime.

Rusijoje šaudynių mokyklose pasitaiko palyginti retai, nes švietimo įstaigos paprastai gerai saugomos. Legaliai nusipirkti šaunamųjų ginklų taip pat nėra lengva, tačiau galima įregistruoti medžioklinius šautuvus.

FSB nurodė pastaraisiais metais užkirtusi kelią dešimtims ginkluotų išpuolių mokyklose.

2020 metais FSB pranešė suėmusi du paauglius, įtariamus išpuolio, panaudojant ginklus ir savadarbius sprogmenis, organizavimu vienoje Saratovo mokykloje.

Tačiau praėjusios savaitės išpuolis Kazanėje sukrėtė visą šalį.

Po jo Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paragino įstatymų leidėjus peržiūrėti ginklų kontrolės įstatymus, kiti aukšto rango pareigūnai reikalavo griežtesnės interneto kontrolės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)