Kitas vakcinas iš Afrikos sąjungos paaukotos partijos sėkmingai panaudojo.

Balandį Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir Afrikos ligų kontrolės ir prevencijos centrai ragino nedeginti vakcinų nuo COVID-19, kurioms baigiasi galiojimo laikas, nes jas tebėra saugu naudoti.

Tiesa, šis raginimas Malavį pasiekė per vėlai, leidiniui AP sakė pietinės Afrikos valstybės, turinčios 20 mln. gyventojų, Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas spaudai Joshua Malango.

„Liovėmės paisyti tinkamo vakcinų laikymo rekomendacijų, vienokiu ar kitokiu būdu jos būtų sugedusios“, – sakė jis.

Vakcinų naikinimą stebėjo aukšto rango pareigūnai iš audito rūmų, iždo departamento ir iš antikorupcijos biuro – taip siekiant užtikrinti skaidrumą.

Pasak SAM atstovo spaudai, Malavis turi reikiamą kiekį vakcinų nuo COVID-19 valstybinėse ir privačiose įstaigose.

Pirmą partiją iš 360 000 „AstraZeneca“ vakcinos dozių Malavis gavo kovo pradžioje – tai buvo JT remiama COVAX iniciatyva, kurios siekis – aprūpinti vakcinomis mažas ir vidutines pajamas turinčias šalis.

Dar 50 000 „AstraZeneca“ vakcinos dozių šalis gavo iš Indijos, taigi, iš viso turėjo 512 000 „AstraZeneca“ dozių.

Kol kas Malavyje paskiepyta 212 615 dozių. Šalis praneša apie 34 216 koronaviruso atvejų, iš jų – 1 153 mirtys.

Šiuo metu Malavyje silpsta koronaviruso pandemija – gegužės 4-osios duomenimis, 100 000 gyventojų teko 0,07 naujų infekcijos atvejų, o gegužės 18 d. 100 000 gyventojų teko 0,04 atvejų, rodo Johnso Hopkinso universiteto statistiniai duomenys.

Malavis, kaip ir daugelis kitų Afrikos šalių, gavo „AstraZeneca“ vakcinų, platinamų COVAX programos ir Afrikos sąjungos. Tiesa, dabar gaunama gerokai mažiau vakcinų, nes pagrindinė jų tiekėja COVAX programai Indija nutraukė importą, kol pati nepaskiepys 1,4 mlrd. savo gyventojų.

Vakcinas gaminantis institutas Indijoje „Serum“ tikisi atnaujinti vakcinų tiekimą COVAX ir kitoms šalims iki metų pabaigos. Šis sprendimas nebus naudingas, kovojat su koronavirusu, nes Indijos „Serum“ institutas yra didžiausias pasaulyje vakcinų gamintojas. Kovą kompanija pranešė atidedanti vakcinų eksportą. Tuo metu PSO pranešė – tikimasi, kad Indija atnaujins vakcinų eksportą birželį; šiaip ar taip, atidėto eksporto metu nebus išsiųsta apie 90 mln. vakcinos dozių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)