Šalies parlamentas Budapešte balsavo pratęsti nepaprastąją padėtį iki rudens. Premjero Viktoro Orbano vadovaujama dešiniųjų vyriausybė teigė, kad tai leis užtikrinti, jog šiuo metu šalyje galiojančios priemonės nepasibaigtų, kai gegužės 22 dieną nustos galioti dabartinė nepaprastoji padėtis.

Opozicija priešinosi tokiam sprendimui, apkaltindama vyriausybę, esą ši piktnaudžiauja nepaprastąja padėtimi, kad galėtų įvesti tokių suvaržymų, kurie nėra susiję su pandemijos suvaldymu.

Vengrijoje nepaprastoji padėtis iš pradžių įvesta lapkričio pradžioje ir tik 15-ai dienų. Vėliau priemonė buvo pratęsta du kartus.

Kritikų teigimu, V. Orbanas piktnaudžiavo nepaprastosios padėties suteikiamais įgaliojimais, nes leido išaugti korupcijai ir panaikino universitetų autonomiją.

Vengrijoje infekcijų skaičiai pastaruoju metu mažėja. Tačiau dviejų savaičių sergamumas neseniai buvo vienas didžiausių ES ir siekė 193,66 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Šioje kiek mažiau nei 10 mln. gyventojų turinčioje šalyje nuo COVID-19 iki šiol paskiepyta 5,7 mln. žmonių, iš jų 2,7 mln. gavo abi reikiamas vakcinos dozes.

Vengrija savo vakcinacijos kampanijoje naudoja ne tik ES aprobuotas vakcinas, tačiau ir rusišką „Sputnik V“ vakciną bei Kinijos kompanijos „Sinopharm“ preparatą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)