Pirmadienį perspėjęs šalį išlikti budriai dėl šėlstančių grėsmingų koronaviruso atmainų, vos po trijų dienų prezidentas, pakeitęs toną, pasidžiaugė, kad Jungtinės Valstijos jau pasiekė tam tikrąją finišo tiesiąją.

Vėlų trečiadienio vakarą Baltieji rūmai sužinojo iš Rochelle Walensky, JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) direktorės, kad paskiepyti amerikiečiai gali saugiai atsisakyti apsauginių veido kaukių, tapusių neatskiriama jų garderobo dalimi

Tokį sprendimą – kad ir labiausiai įsimintiną per visą šalies kovą su COVID-19, – nedidelis Baltųjų rūmų vyriausiųjų padėjėjų ratelis tą vakarą laikė paslaptyje, kol buvo ruošiamasi kitos dienos prezidento kreipimuisi per vakarinį TV eterį.

Ketvirtadienio pranešimas ne tik užvertė skausmingų pandeminių fizinių kontaktų ribojimų puslapį, bet ir sušvelnino įtampą dėl visuomenės sveikatos direktyvų, pasėjusių kandumą ir susiskaidymą praėjusiais metais, daugiausia dėl respublikonų stovykloje kilusio pasipriešinimo.

„Pagaliau laisvi“, – kalbėjo Senato mažumos lyderis Mitchas McConellas, CDC atšaukus savo rekomendaciją dėl kaukių dėvėjimo.

Tačiau tokia žinia įžiebė sumaištį; verslovėms buvo neaišku, ar iš karto atsisakyti kaukių dėvėjimo reikalavimų, dar net neturint galimybių sužinoti, ar jų personalas ir klientai yra pasiskiepiję.

Nors sprendimas buvo netikėtas, iki jį priimant CDC ilgas savaites rinko įrodymus, jog vakcinos nuo koronaviruso yra veiksmingos. Agentūra, per visą pandemiją demonstravusi pernelyg didelį atsargumą – net ir tada, kai paskiepytų amerikiečių skaičius sparčiai augo, – dėl to sulaukė aršios kritikos.

Vos prieš šešias savaites R. Walensky perspėjo apie „artėjančią grėsmę“ augant užsikrėtimų, hospitalizacijų ir mirčių skaičiui. Bet vėliau vienas po kito ėmė plūsti moksliniai tyrimai, rodantys, kad juodžiausi visuomenės sveikatos ekspertų nuogąstavimai nepasitvirtino.

R. Walensky, priėmusi sprendimą trečiadienį, tos pačios dienos popietę informavo sveikatos ir žmogiškųjų paslaugų sekretorių Xavierą Becerrą, prieš paskelbdama šią žinią Baltiesiems rūmams apie devintą valandą vakaro. Ji kartu su kitais sveikatos pareigūnais tą vakarą kalbėjo per televiziją, ir nė vienas iš jų nei žodeliu neužsiminė apie artėjančias permainas.

„Įspūdingai veiksmingos“ vakcinos

Baltieji rūmai pareiškė, kad tai R. Walensky sprendimas, priimtas „ne mūsų, ne Baltųjų rūmų, ne prezidento, kad visiems būtų labai aišku“, penktadienį sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Jen Psaki. „Net čia tik nedidelis ratas žmonių tą žinojo“ prieš šį pranešimą, sakė ji.

R. Walensky suprato, kad bet kokiu atveju ji bus kritikuojama, sakė vienas pareigūnas, artimiau susipažinęs su pareigūnės nuomone – kai kas sakys, kad jos veiksmai pernelyg skuboti, kiti – esą ji veikianti per lėtai. Anot pareigūno, ji savo, kaip CDC vadovės, atsakomybę supranta kaip pareigą apsvarstyti mokslininkų išvadas ir vėliau priimti sprendimą.

„CDC yra mokslu paremta organizacija. Ji kaupia duomenis, o tada priima sprendimus, paremtus tais duomenimis, – penktadienį MSNBC sakė Anthony Fauci. – Sulaukiant vis daugiau duomenų, tampa aišku, kokios įspūdingai veiksmingos šios vakcinos.“

CDC ketvirtadienį paskelbus apie pokyčius, Baltųjų rūmų personalas, nelaukdamas, kol Joe Bidenas ir viceprezidentė Kamala Harris tos pačios dienos popietę surengs spaudos konferenciją Rožių sodelyje nebedėvėdami kaukių, iškart nusimetė veido kaukes.

Po spaudos konferencijos vienas padėjėjas per Baltųjų rūmų spaudos zonos garsiakalbį paskelbė: „Mėgaukitės savo gyvenimais be kaukių.“

Mokslinė pažanga

Ketvirtadienį R. Walensky citavo mokslinius tyrimus – atliktą kovo 29 dieną ir naujausią gegužės 6 dienos tyrimą, – liudijančius svarbius laimėjimus trijose pagrindinėse srityse. Pirmiausia, palaikomas realus vakcinų veiksmingumas rodo, kad už klinikinių tyrimų ribų vakcinų apsauga nėra mažesnė. Antra, buvo nustatyta, kad vaistų gamintojos „Pfizer Inc.“ sukurta vakcina užtikrina apsaugą prieš dvi viruso atmainas, o tai akivaizdus ženklas, kad mutacijoms gali nepavykti pergudrauti apsaugos.

Galiausiai, vienas tyrimas parodė, kad paskiepytųjų ir susirgusiųjų žmonių viruso koncentracija daug mažesnė, o kitas – kad vakcina užkerta kelią tolesniam viruso perdavimui pasiskiepijusių ir užsikrėtusiųjų COVD-19 terpėje. Tokie tyrimų rezultatai nuramino sveikatos pareigūnus, nerimavusius, kad paskiepyti asmenys gali ir toliau platinti virusą.

Kitas penktadienį paskelbtas tyrimas nustatė, kad „Pfizer“ ir „Moderna Inc.“ vakcinos 94 proc. sustabdė simptominius atvejus tarp sveikatos priežiūros sistemos darbuotojų. R. Walensky pabrėžė, kad priimant sprendimą šis tyrimas buvo lemiamas.

Remdamasi šiomis žiniomis – kaip ir duomenimis, rodančiais, kad užsikrėtimo atvejų mažėja, o vakcinacijų bei tiekiamų vakcinų daugėja, – R. Walensky priėmė svarbiausią savo sprendimą per visą savo, kaip CDC direktorės, karjerą: informuoti paskiepytus amerikiečius, kad šie gali nebedėvėti apsauginių kaukių nedideliuose ar dideliuose susibūrimuose, uždarose ar lauko erdvėse.

„Su atsargiu optimizmu galiu teigti, kad jau matyti didžioji pabaiga, bet vis dėlto manau, kad turime nuolankiai pripažinti, jog šis virusas, ši pandemija buvo kupina zigzagų ir kad turime būti budrūs“, – penktadienį duodama interviu NBC kalbėjo R. Walensky.

Rochelle Walensky


„Skiepykitės“

R. Walensky ėjo Masačusetso bendrosios ligoninės Infekcinių ligų skyriaus vadovės pareigas prieš J. Bidenui paskiriant ją į CDC direktorės postą, kuriam nereikia Senato patvirtinimo. Po paskyrimo ji iškart atsidūrė visuomenės dėmesio centre, tuo tarpu kitiems aukšto rango pareigūnams, įskaitant X. Becerrą ir vyriausiąjį šalies gydytoją Viveką Murthy, teko laukti kelias savaites, kol jų kandidatūros buvo patvirtintos.

Ketvirtadienį R. Walensky paskelbtas pranešimas paskatino peržiūrėti virtinę kitų CDC rekomendacijų – įvairiose srityse, nuo transporto iki švietimo, – ir iškėlė daug klausimų verslovėms, bažnyčioms ir kitoms organizacijoms: kaip greitai galima grįžti prie įprasto gyvenimo ritmo, kokias apsaugos priemones palikti galioti ir kaip žinoti, kas yra paskiepytas. Be to, ši žinia pasėjo pažadą grįžti prie normalaus gyvenimo tiems, kurie dar dvejoja dėl skiepijimosi.

„Taisyklė labai paprasta. Skiepykitės arba dėvėkite kaukes, kol pasiskiepysite“, – ketvirtadienį pareiškė Joe Bidenas.

Sveikatos pareigūnai, įskaitant A. Faucį ir J. Bideno patarėją COVID klausimais Andy Slavittą, teigia, kad šis pranešimas nebuvo specialiai numatytas kaip raginimas skiepytis.

„Žmonės gali tai interpretuoti būtent taip, bet aš nemanau, kad CDC sprendimą padiktavo toks tikslas, – penktadienį „Bloomberg Television“ sakė A. Slavittas. – Tiesiog tikimasi, kad tie, kurie dar nepasiskiepijo, supras, kaip veikia vakcinacija.“

Šiuo metu, kai apie 54 proc. JAV suaugusiųjų nėra pilnai paskiepyti ir vaikai, jaunesni nei 12-os metų, dar negali būti vakcinuojami, naujų protrūkių rizika bent jau tam tikrose amerikiečių grupėse vis dar išlieka.

„Galiausiai mes jau žinome viruso oportunistinę prigimtį, ir ten, kur bus žemas vakcinacijos lygis, jis ir vėl pasirodys, – penktadienį NBC kalbėjo R. Walensky. Tačiau, sakė pareigūnė, „mums būtinai reikėjo žengti šį pirmą žingsnį“.