Pirmadienio vakarą Gudžarato valstijos pakrantę pasiekęs ciklonas „Tauktae“ yra viena iš vis smarkėjančių audrų Arabijos jūroje, kaip manoma, besiformuojančių dėl klimato kaitos.

Ciklono atneštų vėjų gūsiai, kurių greitis siekė 185 km per valandą, išvartė daug medžių ir elektros linijų stulpų, taip pat mobiliojo ryšio bokštų, kiek susilpnėjusiai stichijai slenkant giliau į sausumą. Šimtai tūkstančių žmonių liko be elektros, dėl užblokuotų kelių nukentėję rajonai tapo nepasiekiami, pranešė pareigūnai.

„Savo gyvenime dar niekada nepatyriau tokios jėgos, – sakė vieno viešbučio Bhavnagaro mieste savininkas. – Buvo visiškai tamsu, nes dingo elektra, vėjai riaumojo. Buvo baisu.“

Šalies premjeras Narendra Modi trečiadienį turi apsilankyti ciklono nusiaubtuose regionuose savo gimtojoje Gudžarato valstijoje.

Prie Mumbajaus krantų dėl smarkaus bangavimo nuskendo naftos verslovėse dirbęs pagalbinis laivas, o 78 iš 273 jame buvusių žmonių dingo, trečiadienį informavo Indijos karinis jūrų laivynas.

Pasak Gynybos ministerijos, 183 iš laive buvusių žmonių buvo išgelbėti per pastarąją parą, o papildomos gelbėjimo operacijos tęsis esant „labai sudėtingoms sąlygoms jūroje“.

Tačiau karinio jūrų laivyno sraigtasparniais pavyko išgelbėti visus 137 žmones, buvusius kitoje baržoje, kuri atleidus inkarą užplaukė ant seklumos. Be to, dreifuoja dar viena barža ir naftos gavybos platforma.

Iš kitur pranešta apie septynias naujas aukas, bendrą ciklono aukų skaičių padidinusias iki 33. Dauguma šių žmonių žuvo sugriuvus namams ar sienoms, sakė Gudžarato valstijos vyriausiasis ministras Vijay Rupani.

Apgadinta daugiau kaip 16,5 tūkst. namų, išversta 40 tūkst. medžių, beveik 6 tūkst. kaimų neturi elektros. Vėlai antradienį pareigūnai pranešė, kad elektros tiekimas atkurtas maždaug 2,1 tūkst. kaimų.

Nors „Tauktae“ yra vienas smarkiausių ciklonų šiame regione per pastaruosius dešimtmečius, veiksmingesnės negu ankstesniais metais prognozių sistemos leido gerai pasiruošti stichijai, o daugiau nei 200 tūkst. žmonių buvo evakuoti iš pavojaus zonų.

„Mūsų planavimas per paskutines tris dienas pasiteisino. Mums pavyko iki minimumo sumažinti aukų skaičių“, – pareiškė V. Rupani.

Slinkdamas į Indijos gilumą ciklonas šiek tiek susilpnėjo, bet liūtys ir štorminiai vėjai tęsiasi. Pasak meteorologų, audra toliau silpnės ir virs žemo atmosferos slėgio sritimi.

COVID-19 katastrofa

Galinga orų sistema Indiją siaubia šalies sveikatos apsaugos sistemai sunkiai dorojantis su koronaviruso protrūkiu, per pastarąją parą vėl pareikalavusiu rekordiškai daug gyvybių – 4 529.

Maharaštros valstijos sostinėje Mumbajuje apie 600 COVID-19 pacientų iš lauko ligoninių buvo perkelti „į saugesnes vietas“.

Gudžarate buvo evakuoti visi COVID-19 pacientai, gydyti ne toliau kaip už 5 km nuo pakrantės esančiose įstaigose.

Vietos valdžia stengėsi pasirūpinti, kad nebūtų nutrauktas elektros tiekimas beveik 400 specialių ligoninių ir 41 deguonies gamyklai.

Daugiau kaip 120 ligoninių, kuriose yra COVID-19 pacientų, elektros tiekimas buvo sutrikęs, bet daugelyje jų jis jau atkurtas, vėlai antradienį sakė pareigūnai.

Tačiau vienas koronavirusu užsikrėtęs pacientas Mahuvos mieste mirė, nespėjus jo laiku perkelti iki audros pradžios, pranešė medikai.

Valstijoje taip pat buvo dviem dienoms įšaldytas skiepijimas. Mumbajus nusprendė tokią priemonę taikyti vieną parą.