„Jungtinės Valstijos griežtai smerkia prezidento Erdogano pastarojo meto antisemitinius komentarus dėl žydų ir laiko šiuos [komentarus] peiktinais“, – sakoma Valstybės departamento atstovo Nedo Price'o pareiškime.

„Raginame prezidentą Erdoganą ir kitus turkų lyderius susilaikyti nuo kurstytojiškų pastabų, galinčių paskatinti tolesnį smurtą“, – sakoma jame.

R. T. Erdoganas, kuris savo politinės karjeros pradžioje buvo susijęs su jau nebeegzistuojančia islamiška partija, per visus 18 savo valdymo metų rėmė palestiniečių siekius, nors Turkija išlieka tarp nedaugelio musulmonų dominuojamų šalių, palaikančių santykius su Izraeliu.

Jis kaltina Izraelį „terorizmu“ palestiniečių atžvilgiu ir neseniai pasakė: „Tai jiems būdinga.“

„Jie yra žudikai – tokie, kad žudo penkerių ar šešerių metų vaikus. Jie būna patenkinti tik tada, kai čiulpia jų kraują“, – pareiškė R. T. Erdoganas.

Jis taip pat užsipuolė JAV prezidentą Joe Bideną už jo diplomatinę paramą Izraeliui ir sakė, kad JAV lyderio „rankos kruvinos“.

Šie naujausi epizodai tikriausiai dar labiau apkartins Turkijos ir JAV santykius.

J. Bidenas į valdžią atėjo žadėdamas griežtesnę poziciją dėl R. T. Erdogano, kurį yra pavadinęs autokratu, o praėjusį mėnesį žengė svarbų žingsnį ir masinį armėnų žudymą Osmanų imperijoje 1915–1917 metais pripažino genocidu.

Vis dėlto J. Bidenas ir R. T. Erdoganas sutarė surengti savo pirmą susitikimą kitą mėnesį Briuselyje įvyksiančio NATO viršūnių susitikimo kuluaruose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)