Anot Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC), balandžio pabaigoje COVID-19 atvejų skaičius mažų vaikų ir paauglių grupėje jau ėmė lenkti užsikrėtimų rodiklį 65-erių ir vyresnių asmenų kategorijoje. Naujausi CDC duomenys rodo, kad tokia tendencija tęsiasi. Be to, vaikų, sergančių COVID-19, hospitalizacijų nemažėja tokiu mastu, kaip aštuoniolikmečių ir vyresnių. Tokia dinamika kelia mokslininkų susirūpinimą, kad atmainos galimai veikia jaunimą naujaip, – čia turima galvoje ir reta uždegiminė liga, susijusi su COVID-19 infekcija.

„Didelį nerimą kelia tas faktas, kad mes palikome ištisą vaikų populiaciją neapsaugotą“, – sakė Adrienna Randolph, Bostono vaikų ligoninės intensyvios priežiūros gydytojai, vadovaujanti CDC finansuojamam moksliniam tyrimui.

Retos ligos, vadinamos daugiasisteminiu vaikų uždegiminiu sindromu, arba MIS-C, bendras atvejų skaičius vasarį siekė daugiau nei 2000, o iki balandžio 1-osios jau viršijo 3000, skelbia CDC.

Vakcinų gamintojų atliekami klinikiniai tyrimai daugiausia buvo sutelkti į suaugusius asmenis, ir dabar 72 proc. 65-mečių ir vyresnių žmonių yra pilnai paskiepyti, nurodo CDC. Tuo tarpu mažiems vaikams skiepai dar neprieinami, o bendrovės vis dar tiria galimą jiems poveikį.