Tai reiškia, kad ES veikiausiai pavyks pasiekti užsibrėžtą tikslą iki liepos pabaigos paskiepyti 70 proc. suaugusiųjų, ar maždaug 255 mln. žmonių.

AFP antradienio ryto duomenimis, Bendrijoje visiškai paskiepyta mažiausiai 52,9 mln. žmonių. Tai prilygsta 11,8 proc. ES populiacijos.

Bloko gyventojai skiepijami dviem dozėmis suleidžiamomis „BioNTech/Pfizer“, „Moderna“ ir „AstraZeneca“ vakcinomis bei vienadoziu „Johnson & Johnson“ preparatu.

Duomenys rodo, kad iš ES šalių pagal pilnai paskiepytųjų procentą pirmauja Malta, kur visiškai paskiepyta 32,5 proc. populiacijos. Sąrašo pabaigoje yra Bulgarija, kuri iki šiol pilnai imunizavo tik 6,1 proc. gyventojų.

Iš didžiųjų ES šalių, Vokietijoje visišką apsaugą nuo viruso gavo 11,1 proc. žmonių, Prancūzijoje šis skaičius sudaro 13,5 proc., Italijoje – 14,6 proc., o Ispanijoje – 15,4 proc.

AFP duomenys rodo, kad visame pasaulyje iki šiol sunaudota 1,5 mlrd. įvairių vakcinų dozių.

Lyginant su kitomis turtingomis teritorijomis, Izraelyje visiškai paskiepyta 59 proc. populiacijos, JAV abi imunitetui reikalingas vakcinos dozes gavo 35 proc. gyventojų, o Jungtinėje Karalystėje (JK) visiškai imunizuota 30 proc. žmonių.

Europos Komisija (EK), kai su ja susisiekė AFP, iš karto neatsakė į prašymą pakomentuoti šio etapo pasiekimą.

Tačiau institucija nurodė, kad pagal savo vakcinų eksporto mechanizmą nuo sausio 30 d. iki gegužės 11 d. patvirtino 941 eksporto prašymą, kurį pateikė COVID-19 vakcinas gaminančios farmacijos kompanijos. ES iki šiol atmetė tik vieną eksporto prašymą – iš bloko neleista išvežti 250 tūkst. „AstraZeneca“ vakcinos dozių, kurios turėjo nukeliauti į Australiją.

Vakcinų siuntos, pasak EK, nukeliavo į 45 pasaulio šalis ir teritorijas, įskaitant JAV, JK, Izraelį, Indiją, Australiją, Kanadą ir Braziliją.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)