Basi gyvenvietėje, esančioje apie 1,5 valandos kelio nuo sostinės Naujojo Delio, maždaug trys ketvirtadaliai 5 400 vietovės gyventojų serga, daugiau nei 30 mirė per pastarąsias tris savaites. Gyvenvietė neturi jokių sveikatos priežiūros įstaigų, jokių gydytojų, jokių deguonies balionų. Ir priešingai nei išsilavinusi, į socialinius tinklus įnikusi Indijos miestų populiacija, kaimo vietovių gyventojai negali per tviterį kreiptis pagalbos į minią pašaliečių, norinčių padėti.

„Dauguma žmonių kaimuose miršta dėl neprieinamo medicininio deguonies“, – sako Sanjeevas Kumaras, naujai išrinktas žemės ūkio bendruomenės vadovas.

„Susirgusieji skubiai gabenami į rajono centrą, sunkios būklės ligoniams tenka keliauti apie keturias valandas“, - sako jis pridurdamas, kad daugelis jų taip ir nespėja sulaukti pagalbos.

Toks scenarijus rutuliojasi visoje Indijoje. Pareigūnai, apklausę daugiau nei aštuoniolikos miestelių ir kaimų atstovus skirtingose šalies dalyse, nupasakojo katastrofos mastą – nuo ištisų šeimų išmirimo iki išpampusių kūnų, plaukiančių Gangos upe, ir dėl darbininkų stokos apleistos dirbamosios žemės.

Pasak daugelio, krizės mastas yra daug didesnis nei rodo oficiali statistika, kaimiečiai bijo palikti savo namus, net jei karščiuoja, o vietos valdžia nesugeba tinkamai registruoti rekordinių viruso aukų skaičių. Indija antradienį pranešė apie rekordą, 4 329 mirtis, o bendras COVID-19 atvejų rodiklis jau viršijo 25 milijonus, rodo šalies sveikatos ministerijos duomenys.

Pyktis tvenkiasi tiek prieš premjero Narendros Modi administraciją, tiek prieš vietos valdžią, nesugebėjusią sustiprinti medicinos infrastruktūros po pernai siautusios viruso bangos, įskaitant ir nesėkmingas pastangas užtikrinti pakankamus medicininio deguonies bei vakcinų kiekius.

Valdančioji partija „Bharatiya Janata“ (BJP) balandį pralaimėjo vietos rinkimus Basi ir kitose Utar Pradešo - tankiausiai apgyvendintos Indijos valstijos – teritorijose, kaip tik tuo metu, kai šalis ėmė registruoti kone 400 000 naujų atvejų per parą.

Tvyrančios nuotaikos šalyje žada didesnių bėdų N. Modi ir jo bendražygiui, BJP lyderiui Yogiui Adityanathui, vyriausiajam Utar Pradešo ministrui, kuris minimas kaip galimas premjero įpėdinis. Valstija rinkimus rengs kitais metais.

„Mes visiškai rėmėme N. Modį ir Yogį, bet dabar, kad ir kas nutiktų, mes balsuosime prieš BJP“, - faktiškai ištuštėjusios Basi gyvenvietės centre kalbėjo 72-jų metų Sahabas Singhas. Jis užsiminė, kad žmonės bijo palikti namus.

Per pastaruosius kaimo bendruomenių vadovų rinkimus daugelis rinkiminių apylinkių darbuotojų užsikrėtė – tarp jų, ir 59-erių Kumarsainas Nainas, pasigavęs virusą kartu su savo 31-erių sūnumi.

Balandį, kai vyras nebegalėjo vaikščioti, duso ir K. Naino šeimai nepavyko rasti greitosios su medicininio deguonies balionu, jis buvo skubiai išgabentas į gretimą ligoninę, pasakojo kitas jo sūnus Praveenas Kumaras.

„Kai pasiekėme ligoninę, gydytojai pranešė, kad jis mirė, bet kaip pagrindinę mirties priežastį jie nurodė širdies sustojimą, ne COVID-19, - sakė P. Kumaras. - Tenykštis gydytojas mums pareiškė, kad nėra jokio reikalo tikrinti, ar tėvo COVID-19 testas teigiamas, nes jis jau miręs.“

Jo brolis mirė kiek vėliau kitoje klinikoje, esančioje maždaug 30 minučių kelio nuo minėtos ligoninės, tuo pačiu metu kaip ir kiti šeši pacientai, kurie taip pat buvo palaikomi deguonimi.

„Aš įtariu, kad ligoninei pritrūko deguonies, dėl to žmonės mirė, – sakė P. Kunaras. – Rengti rinkimus, vyriausybei žinant apie augantį atvejų skaičių ir infekcijos plitimą, yra nusikaltimas.“

Tiek premjero administracijos, tiek sveikatos ministerijos atstovai neatsiliepė į prašymus pakomentuoti. N. Modi ėmėsi šio klausimo gegužės 14 dieną, po susitikimo su keliais vyriausiais ministrais.

„Noriu jus perspėti dėl koronos. Infekcija kaimuose plinta sparčiai, - kalbėjo premjeras. – Reikia dėti pastangas spręsti šią problemą.“

Baijayantas „Jay” Panda, vyresnysis pareigūnas iš N. Modžio BJP partijos, pirmadienį „Bloomberg Television“ sakė, kad naujausia viruso banga – „žeminanti patirtis“, bet atkreipė dėmesį į didelio masto vakcinacijos kampaniją ir vakcinų tiekimą daugiau nei 80 šalių realizuojant pasaulinio lygio paramos programą.

Jis gynė N. Modi atsaką, pareikšdamas, kad rinkiminiai organai nusprendė tęsti rinkimus ir kad valstijos yra atsakingos už deguonies stočių rengimą už tam skirtas federalines lėšas.

„Tai ne buvo vien premjero nuomonė, esą mes įveikėme juodžiausią koronos šėlsmą – sausio pradžioje Indijoje buvo pasiektas bendras sutarimas, jog mums tai pavyko, – sakė Baijayantas „Jay” Panda. - Daugelis epidemiologų, kurie šiandien kritikuoja, spalį kalbėjo, kad blogiausia jau praeityje ir kad mums nebereikia tiek daug ribojimų.“

COVID-19 apsunkina ir taip nemažas problemas, su kuriomis susiduria N. Modi: didelį ekonomikos nuosmukį, kylantį nedarbą ir ūkininkų protestus prieš įstatymą, kuris, jų manymu, palankus stambaus kapitalo verslams, sako Nikita Sudas, Oksfordo universiteto tarptautinės plėtros profesorius ir knygos apie hinduistinį nacionalizmą autorius.

„Būtų per daug paprasta teigti, kad prastas COVID valdymas reiškia lūžio momentą N. Modi vyriausybei, – sakė N. Sudas. – Tačiau režimas peržengia savo ribas pirmą kartą nuo atėjimo į valdžią 2014-aisiais.“

Kol Delio lyderiams sunkiai sekasi pažaboti krizę, visa Indija mirguliuoja nuo siaubingų vaizdų. Praėjusią savaitę rytinėje Biharo valstijoje gyventojai pabudę ryte išvydo 70 išsipūtusių kūnų, plūduriuojančių Gangos upe. Kadangi dėl augančių mirčių skaičių, krematoriumai perpildyti, jie baiminasi, kad šie palaikai yra COVID aukos, kurių šeimos nesugebėjo deramai palaidoti. Nuo tada pranešama apie vis didesnius upe plaukiančių lavonų srautus.

Tiek federalinė, tiek valstijų vyriausybė „mus visus nuvylė“, sakė Rajeshas Sharma, kuriam priklauso kelionių agentūra hinduistų piligriminiame Udžaino mieste, centrinėje Madja Pradešo valstijoje.

„Indija turėjo visus metus pasiruošti, bet be vakcinų siuntimo iš šalies vaikantis asmeninės garbės ir šlovės, nieko nebuvo daroma, - sakė jis. – Nėra nei ligoninių lovų, nei vaistų. Žmonės palikti mirti. Udžaine ir aplinkui jį per pastarąsias dvi savaites išmirė ištisos šeimos.“

Pandžabe, šiaurinėje su Pakistanu besiribojančioje valstijoje, vietos valdžia prašo savanorių iš milijono „Accredited Social Health Activists“ vyriausybinės programos aktyvistų aplankyti kiekvienus namus ir paraginti žmones skiepytis, ir patikrinti, ar kas nors iš jų karščiuoja.

Nors grupė yra dirbusi atšiauriomis sąlygomis, kai rūpinosi vaikų imunizacijos klausimais ir teikė būtiną pirmąją pagalbą kaimams ir yra gerai žinoma šalyje, dabartinės krizės mastas yra beprecedentis, sakė Balbir, viena iš darbuotojų.

„Nemažai žmonių yra taip išsigandę, jog net niekam neprisipažįsta karščiuojantys, - pasakojo moteris, sutikusi paminėti tik savo vardą, - ji bijo reakcijos iš vietos valdžios Ludijanos rajone, kur infekcijos plinta labai sparčiai. – Nepaisant tokio smarkaus užsikrėtimų šuolio, valdžia vis tiek neužtikrina mums tinkamos apsaugos: jokių apsauginių kaukių, jokių pirštinių, nieko.“

Utarakhandas taip pat patyrė skaudų smūgį. Valstijoje, įsikūrusioje Himalajų prieškalnėje, koronaviruso atvejų skaičius šoktelėjo beveik 20 kartų, po to, kai į ją sugužėjo daugiau nei devyni milijonai žmonių, panorusių dalyvauti induistų religinėje šventėje „Kumbh Mela“, vykusioje kovo 31-balandžio 24 dienomis.

„Rišikeše nėra nė vieno namo, kuriame žmonės nesirgtų, - Haridvare panaši situacija“, – sakė Navinas Mohanas, padedantis organizuoti keliones į šventuosius miestus, įsikūrusius ant Gangos upės krantų.

„Pandemija dabar čia iš tiesų nebesuvaldoma, – sakė N. Mohanas. – Tūkstančiai miršta ir artimiausiomis savaitėmis dar mirs. Vyriausybė klastoja statistiką, bet tikroji padėtis visiems matoma kaip ant delno.“