Savo pirmame pasisakyme apie daugiau nei 200 žmonių gyvybių per praėjusią savaitę nusinešusį konfliktą Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas sakė, kad nerimą kelia saugumas ir humanitarinė krizė, o „sveikatos padėtis taip pat kelia didelį susirūpinimą“.

„Per pastarąjį konflikto paaštrėjimą įvyko dešimtys incidentų, per kuriuos nukentėjo sveikatos apsaugos darbuotojai arba įstaigos“, – sakė jis žurnalistams.

„Be to, [konfliktas] labai paveikė testavimą dėl COVID-19 ir vakcinavimą“, – nurodė PSO vadovas, perspėdamas, kad „tai kelia pavojų viso pasaulio sveikatai“.

„Sveikatos apsaugos darbuotojai ir infrastruktūra visuomet turėtų būti apsaugoti, ir aš raginu visų šalių lyderius užtikrinti pagarbą šiems gyvybiškai svarbiems humanitariniams įstatymams“, – žurnalistams sakė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Nuo gegužės 10 dienos, kai Izraelio aviacija pradėjo savo kampaniją prieš „Hamas“ kovotojus, atsakydama į jų leidžiamas raketas, Gazos Ruože žuvo maždaug 200 palestiniečių, įskaitant mažiausiai 59 vaikus, dar 1 300 buvo sužeista.

Per sekmadienį Gazos Ruože žuvo 42 palestiniečiai, įskaitant mažiausiai aštuonis vaikus ir du gydytojus, skelbia Sveikatos apsaugos ministerija. Tai buvo didžiausias aukų skaičius anklave nuo bombardavimų pradžios.

Izraelis pranešė, kad per „Hamas“ raketų atakas, intensyviausias, kurių kada nors sulaukė žydų valstybė, žuvo 10 žmonių, įskaitant vieną vaiką. Dar 309 buvo sužeisti.

„Šio konflikto kontekste reikia saugoti civilių sveikatą, jų gyvybes. Taip pat reikia apsaugoti sveikatos apsaugą, kuri jiems reikalinga“, – nurodė PSO ekstremaliųjų situacijų vadovas Michaelas Ryanas (Maiklas Rajenas).

„Privaloma nedelsiant nutraukti bet kokias atakas prieš sveikatos apsaugos įstaigas ir užtikrinti žmonėms galimybę gauti tinkamas sveikatos priežiūros paslaugas“, – nurodė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)