Mažiausiai šeši žmonės savaitgalį žuvo dėl liūčių ir vėjų, ciklonui „Tauktae“, kurį vietos žiniasklaida vadina didžiausia audra vakarų Indijoje per pastaruosius tris dešimtmečius, praūžus virš Arabijos jūros ir priartėjus prie Gudžarato valstijos.

„Itin smarki cikloninė audra“ pirmadienį turi pasiekti sausumą 8–23 val. vietos (nuo 17 val. 30 min. iki 20 val. 30 min. Lietuvos) laiku, pranešė Meteorologijos departamentas. Jos nešamo vėjo greitis siekia 155–165 km per val., o gūsių greitis – 185 km per valandą.

Meteorologai perspėjo, kad kai kuriuose Gudžarato pakrantės rajonuose gali štorminės patvankos aukštis gali siekti tris metrus.

Iš kosmoso matomas didžiulis sūkurys gali sukelti naujų bėdų Indijai, šiuo metu sunkiai besigrumiančiai su didžiuliu COVID-19 protrūkiu, viršijusiu šalies sveikatos apsaugos sistemos pajėgumus ir kasdien pražudančiu mažiausiai 4 tūkst. gyventojų.

Sekmadienį apsemtame Mumbajuje, kur tarnybos pirmadienį kelioms valandoms uždarė oro uostą ir paragino žmones nepalikti patalpų, iš trijų lauko ligoninių „į saugesnes vietas“ buvo perkelti 580 COVID-19 pacientų.

Gudžarate, kur sekmadienį ir naktį į pirmadienį buvo evakuota daugiau kaip 100 tūkst. žmonių iš 17 rajonų, o visi COVID-19 pacientai buvo perkelti į ligonines, esančias mažiausiai už 5 km nuo pakrantės.

Valdžios institucijos stengiasi pasirūpinti, kad 12 pakrantės rajonų, kuriuos turėtų labiausiai paveikti ciklonas, nebūtų nutrauktas elektros tiekimas beveik 400 specialių ligoninių ir 41 deguonies gamyklai.

„Siekiant užtikrinti, kad COVID-19 ligoninės nesusidurtų su elektros tiekimo nutraukimu, buvo įdiegti 1 383 atsarginio maitinimo šaltiniai“, – pažymėjo aukšto rango vietos pareigūnas Pankajas Kumaras.

„Taip pat buvo sukurti 35 deguonies tiekimo „žalieji koridoriai“ COVID ligoninėms“, – pridūrė jis.

Pasak valdininkų, evakuacijos centruose bus imtasi viruso prevencijos priemonių, tokių kaip kaukių dėvėjimas, socialinio atstumo laikymasis ir dezinfekavimas.

Valstija, kur oficialiai nustatyta apie 9 tūkst. mirties nuo koronaviruos atvejų, nors tikrasis aukų skaičius, kaip mano ekspertai, yra daug didesnis, taip pat dviem dienoms įšaldytas skiepijimas. Mumbajus nusprendė tokią priemonę taikyti vieną parą.

Buvo dislokuota tūkstančiai stichinės nelaimės valdymo tarnybų darbuotojų, o pakrančių sargybos, karinio jūrų laivyno, kariuomenės ir oro pajėgų dalinių parengtis buvo padidinta, nurodoma vidaus reikalų ministro Amito Shaho pareiškime.

Šeštadienį keturi žmonės žuvo, kai liūtys ir smarkūs vėjai smogė Karnatakos valstijai, o keli miesteliai ir kaimai buvo užlieti, informavo valdžios atstovai.

Kurortinėje Goa valstijoje, kurią pastarosiomis savaitėmis ypač smarkiai paveikė pandemija, žuvo du žmonės, taip pat nutrūko elektros tiekimas ir buvo išvartyta nemažai medžių.

Tuo metu Keraloje žuvo dar du žmonės, o 23 žvejai laikomi dingusiais, pranešė vietos žiniasklaida.

Didžiulėje 1,3 milijardo gyventojų turinčioje valstybėje per pastarąją parą buvo nustatyta 4,1 tūkst. naujų mirties ir 280 tūkst. užsikrėtimo atvejų.

Pernai daugiau nei 110 žmonių žuvo, kai rytų Indijoje ir Bangladeše siautė „superciklonas“ „Amphan“, sulyginęs su žeme ištisus kaimus, nusiaubęs ūkius ir palikęs be elektros milijonus žmonių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)