Septynios turtingiausios pasaulio valstybės ir ES gali padėti mažinti vakcinų pertrūkį tarp valstybių, skurdesnių šalių vakcinacijos programai „Covax“ skirdamos tik 20 proc. savo birželio, liepos ir rugpjūčio vakcinų siuntų, parodė britų įmonės „Airfinity“ atlikto tyrimo rezultatai.

„Jos gali tai padaryti ir vis tiek įgyvendinti skiepijimo įsipareigojimus savo gyventojams“, – teigė UNICEF direktorė Henrietta Fore.

Iki birželio, kai Jungtinėje Karalystėje (JK) vyks G7 viršūnių susitikimas, kuriame dalyvaus Kanada, Prancūzija, Vokietija, Italija, Japonija ir JAV, „Covax“ programa skurdesnėms šalims bus pristačiusi 190 mln. mažiau vakcinų dozių, nei buvo suplanavusi tiekti.

„Covax“ programos vakcinų trūkumą iš dalies nulėmė didžiulis COVID-19 protrūkis Indijoje, iš kur eksportuojama didžioji dalis „Covax“ programos dozių. Dabar šios Indijoje pagamintos vakcinų dozės naudojamos šalies viduje.

Šiuo metu trūksta ir medžiagų vakcinoms gaminti bei finansavimo, dėl šios priežasties UNICEF pareiškime ragina imtis skubių veiksmų, kol bus pritaikyta tvaresnių gamybos modelių.

„Skubiai dalytis prieinamomis perteklinėmis dozėmis yra minimali, esminė ir būtina priemonė mažinti susidariusį plyšį, mums to reikia nedelsiant“, – teigiama organizacijos pareiškime.

JAV turi 60 mln. „AstraZeneca“ vakcinos dozių, kuriomis galėtų pasidalyti, Prancūzija pažadėjo 500 tūkst. dozių, Švedija – milijoną, Šveicarija savo ruožtu taip pat svarsto dėl panašaus masto paramos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)