Pasak dienraščio "Hamshahri", konkurso tikslas - patikrinti žodžio laisvės, kuria daugelis Europos laikraščių rėmėsi skelbdami pranašo Mahometo karikatūras, ribas.

"Musulmonams iškilo rimtas klausimas: ar Vakarų žodžio laisvė leidžia kelti tokius klausimus kaip Amerika, Izraelio nusikaltimai ... ir Holokaustas, o gal šita žodžio laisvė tinka tik apreikštųjų religijų šventoms vertybėms įžeidinėti?" - klausia laikraštis.

"Hamshahri", toli gražu nesiekdamas ... jokių konfliktų .... ar nelogiško elgesio, paragino pasaulio menininkus pasinaudojant žodžio laisve siųsti karikatūras šiomis temomis ir dalyvauti konkurse", - rašoma toliau.

12 autorių, atsiuntusių geriausiais karikatūras, gaus privačių asmenų, kurių pavardės neskelbiamos, prizus - dvi auksines monetas, kurių kiekvienos vertė siekia 140 dolerių (400 litų). Prizinių vietų Irane vyksiančiame konkurse numatyta tiek, kiek buvo išspausdinta pranašo Mahometo karikatūrų Danijos laikraštyje "Jyllands-Posten".

"Vakarų laikraščiai, išspausdinę šiuos šventvagiškus piešinius, tai teisina žodžio laisve ir saviraiška, taigi dabar ir pažiūrėsime, ar iš tikrųjų jie laikosi šių principų ir ar išspausdins šias karikatūras Holokausto tema", - sakė Irano laikraščio meno direktorius.

Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas pernai susilaukė tarptautinės bendrijos pasmerkimo, kai Holokaustą pavadino mitu ir pareiškė, kad Izraelis turėtų būti "ištrintas iš žemėlapio".

Pirmadienį musulmonų protestų dėl išspausdintų įžeidžiamų pranašo Mahometo karikatūrų banga atsirito iki Irano: Teherane demonstrantai mėgino atakuoti Danijos ambasadą.

Mitinguotojai mėtė į ambasados teritoriją akmenis ir butelius su degiuoju skysčiu, daužė stiklus ir degino Danijos vėliavas, skandavo Europos šalims, JAV ir Izraeliui priešiškus šūkius.

Galiausiai įsismarkavusius mitinguotojus ašarinėmis dujomis išvaikė tvarkos saugotojai. Antradienį paryčiais demonstrantai išsiskirstė, tačiau dieną toliau tęsė protesto demonstraciją.

Irane antradienį dešimtys griežtosios linijos studentų akmenimis ir buteliais su benzinu apmėtė Danijos ambasadą Teherane. Smurtiniai protestai dėl pranašo Mahometo karikatūrų šioje šalyje tęsėsi jau antrą dieną. Maždaug 20-čiai protestuotojų pavyko perlipti aukštą tvorą, juosiančią ambasados kompleksą, kur buvo padegtas vienas medis.

Į komplekso vidų patekusius jaunuolius iš karto išstūmė policija. Kol kas neaišku, ar protestuotojai buvo patekę į patį ambasados pastatą, iš kurio visi darbuotojai išvyko dar sekmadienį. Kelias dešimtis studentų, kurie šalia ambasados komplekso skandavo "Mirtis Danijai" ir plėšė Danijos vėliavas, akylai stebėjo dešimtys policininkų.

Danijos užsienio reikalų ministras Peras Stigas Moelleris antradienį paskambino Irano užsienio reikalų ministerijos vadovui Manouchehrui Mottaki ir "pareikalavo, jog Iranas padarytų viską, ką gali, kad apsaugotų ambasadą ir danų gyvybes", sakė vienas atstovas spaudai. "Jis nurodė, kad Iranas bus atsakingas už bet kokią žalą Danijos interesams", - teigė Užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Hamidas Reza Asefi teigė, kad M.Mottaki nurodė Vidaus reikalų ministerijai saugoti diplomatines misijas. "Piliečiai turi teisę protestuoti, tačiau diplomatiniai pastatai neturėtų būti niokojami", - valstybinė televizija citavo H.R.Asefi žodžius.

Iranas dėl minėtų karikatūrų nutraukė su Danija prekybinius santykius.