Christopheris Geidtas prieš dvi savaites buvo paskirtas vyriausybės patarėju tarnybinių standartų klausimais. Prieš penkis mėnesius jo pirmtakas atsistatydino, B. Johnsonui atsisakius atleisti vidaus reikalų sekretorę Priti Patel dėl išvados, kad ji ujo savo pareigūnus.

Praėjusį kartą ministrų interesų registras buvo paskelbtas 2020 metų liepą. Ch. Geidtas sakė, kad dabar toks registras „turėtų būti paskelbtas iki šio mėnesio pabaigos“.

„Interesų sąraše... bus ir ministro pirmininko [interesai]", – sakė jis viename Bendruomenių Rūmų komitete. Ch. Geidtas pažymėjo, kad į jo pareigas įeina ir „to buto Dauningo gatvėje renovacijos aplinkybių“ patikrinimas.

Todėl naujame interesų registre matysis ir bet kokios B. Johnsono iš išorės gautos dovanos buto remontui apmokėti, sakė Ch. Geidtas.

B. Johnsonas tvirtina, kad remontą apmokėjo pats, bet neatsako į klausimus į dėl to, ar deklaravo dovaną nuo vieno Konservatorių partijos rėmėjo. Pranešama, kad bendrai remontas atsiėjo dešimtis tūkstančių svarų.

Šiuo metu vykdomi keli tyrimai dėl B. Johnsono buto remonto, tarp jų šio nepriklausomo patarėjo patikrinimas.

JK Rinkimų komisija, reguliuojanti partijų ir rinkimų finansus, praėjusį mėnesį pradėjo oficialų tyrimą dėl šio remonto, radusi „pagrįstų priežasčių įtarti, kad galėjo būti įvykdytas pažeidimas ar pažeidimai“.

Komisija turi įgaliojimus reikalauti grąžinti abejotinas aukas ir skirti baudas arba galiausiai perduoti tyrimus policijai, kad ši pradėtų baudžiamąjį persekiojimą.

Nepriklausomas patarėjas

B. Johnsonas „yra patenkintas“ Ch. Geidto terminais, sakė Dauningo gatvės atstovas, paklaustas, ar ministras pirmininkas jų laikysis.

„Terminai... visiškai atitinka jo kaip nepriklausomo patarėjo teisę, tad spręsti jam“, – žurnalistams sakė atstovas.

Parlamentarai Ch. Geidtą klausinėjo, ar jis tikrai yra nepriklausomas nuo B. Johnsono, išlaikančio teisę nuspręsti dėl bet kokių patarėjo tyrimų vyriausybės narių atžvilgiu, taip pat ir jo paties atžvilgiu.

Ch. Geidtas neabejotinai yra valstybės aparato figūra: buvęs armijos karininkas ir diplomatas, buvęs privatus karalienės Elžbietos II sekretorius, šiame poste dirbęs 10 metų iki 2017-ųjų, Lordų Rūmų narys.

Johnas McDonnellas iš pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos atkreipė dėmesį, kad iki praėjusio mėnesio Ch. Geidtas priklausė „BAE Systems“ – „kompanijos, pasiekusios neetiško elgesio dugną“ dėl užsienio ginkluotės kontraktų – patarėjų tarybai.

Ch. Geidtas sakė, jog didžiuojasi savo darbu dėl gero britų ginkluotųjų pajėgų aprūpinimo, ir tikino, jog nedvejodamas „kalbės tiesą“.

Leiboristai pastarosiomis savaitėmis bandė krautis politinį kapitalą iš Dauningo gatvės „tapetogeito“ ir kitų įtarimų „nesąžiningumu“ valdant B. Johnsonui.

Tačiau praėjusią savaitę konservatoriai triumfavo vietos ir regionų rinkimuose Anglijoje, dar labiau įsiverždami į leiboristų bastionus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją