Naujosios COVID-19 atmainos B.1.617.2 atvejų skaičius per pastarąją savaitę išaugo nuo 520 iki 1 313, ketvirtadienį pranešė vyriausybinė agentūra „Public Health England“ (PHE), įvertinusi, kad atmaina yra „bent jau tokia pat užkrečiama“ kaip vadinamoji Kento atmaina, įsigalėjusi pernai gruodį ir paskubinusi sausį įvesti trečiąjį karantiną Jungtinėje Karalystėje.

„Mes sunerimę dėl jos, ji plinta, – interviu televizijai sakė B. Johnsonas. – Yra daug dalykų, kurių galėtume imtis, mes neatmetame nieko.“

B. Johnsono komentarai didina galimybę, kad vyriausybė gali būti priversta sulėtinti veiksmų planą, skirtą atverti ekonomiką po trečiojo šalyje koronaviruso karantino. Dėl to jam gresia konfliktas su jo paties konservatorių partijos nariais, kurie jau dabar agituoja kuo greičiau atsiverti vykdant vieną iš labiausiai pažengusių pasaulyje vakcinacijos programų.

„Kodėl, po galais, turėtume užsidaryti, kai vakcinos ir toliau sėkmingai nutraukia saitą tarp atvejų ir hospitalizacijų bei mirčių? – savo pareiškime teigia partijos grupės „COVID Recovery Group“ pirmininkas Steve‘as Bakeris. – Mums buvo pasakyta, kad veiksmų planas yra atsargus – nepaisant didžiąja dalimi daug žadančių duomenų apie Nacionalinio sveikatos sistemos vakcinų teigiamą naudą, – būtent tam, kad vėliau jis nebūtų atšauktas.“

Dabartinis karantinas

Šalies valdžia vykdo aktyvesnį testavimą tokiose vietovėse kaip Boltonas, esantis šiaurės vakarinėje Anglijoje, kur buvo nustatyta minėtų atvejų, taip pat kai kuriose Londono dalyse, teigė PHE.

Ketvirtadienį vakare Jungtinės Karalystės sveikatos ir socialinės priežiūros departamentas pranešė, kad ministrai svarsto planus atkelti planuotas antrąsias vakcinos dozes atitinkamoms gyventojų grupėms.

Šiuo metu Jungtinė Karalystė yra numačiusi dvylikos savaičių trukmės intervalą tarp pirmosios ir antrosios dozių. Beveik 36 mln. žmonių paskiepyti pirmąja vakcinos doze, iš jų beveik 19 mln. jau sušvirkšta ir antroji dozė, rodo oficiali statistika. Jeigu vyriausybė nuspręstų keisti savo politiką, 17 mln. žmonių antroji dozė gali būti atkelta.

Nors dar nėra svarių įrodymų, kad ši atmaina turi didesnį poveikį ligos sunkumo laipsniui ar kad ji yra atspari vakcinai, atvejų augimo sparta kelia susirūpinimą, pareiškė departamentas.

Pasak sveikatos sekretoriaus Matto Hancocko, vyriausybė „nedvejodama imsis tolesnių priemonių, jei bus būtina“.

Velsas atsiveria

Trečiasis vyriausybės keturių žingsnių Anglijos ekonomikos atvėrimo plano etapas prasideda pirmadienį: žmonėms vėl bus leista susitikti uždarose erdvėse – namuose, baruose ir restoranuose; kino teatrams ir teatrams bus leista atsidaryti, užsienio kelionės nebebus draudžiamos.

Velsas nuo pirmadienio taip pat švelnins ribojimus, pereidamas nuo trečiojo iki antrojo pavojaus lygmens, penktadienį tai turėtų patvirtinti pirmasis ministras Markas Drakefordas.

Viešbučių ir maitinimo sektorių bendrovės ir pasilinksminimo vietos galės atverti savo uždaras erdves, daugiau žmonių bus leista dalyvauti renginiuose, tiek uždarose patalpose, tiek lauko erdvėse. Tačiau M. Drakefordas taip pat perspėjo apie naujus pavojus.

„Pandemija nepasibaigė: naujoji susirūpinimą kelianti vadinamoji indiškoji atmaina – tai dar vienas nepageidaujamas posūkis šioje pandemijoje, kurį mes atidžiai stebime“, – sakė jis.

Anglijoje galutinio atsivėrimo etapo anksčiausia numatyta data – birželio 21-oji, kai vyriausybė tikisi atšaukti daugumą likusių suvaržymų. Kol kas B. Johnsonas nerodo susirūpinimo, kad grafiką gali tekti koreguoti.

„Mes jau nusiuntėme aiškią žinią: vadovausimės duomenimis, – sakė jis. – Šiuo metu nematau jokių faktų, kurie mane įtikintų, jog negalėsime laikytis numatyto plano pirmadienį, taip pat ir birželio 21-ąją, visur.“