Beprecedenčiai masiniai protestai buvo kelis mėnesius apėmę Baltarusiją, prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai pasiskelbus to balsavimo, kurį opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotu, nugalėtoju.

66 metų autokratas, šalį valdantis geležiniu kumščiu jau du dešimtmečius, po rinkimų ėmė malšinti protestus.

30 metų Aliaksejus Sančukas buvo lapkritį sulaikytas Minske kartu su kitais mušamųjų instrumentų grupės nariais, kurie buvo dažnai matomi per mitingus.

Už dalyvavimą nesankcionuotuose protestuose jie buvo nuteisti kalėti 15 parų, tačiau paskelbus tokį nuosprendį A. Sančukas buvo vėl sulaikytas, jam buvo iškelta baudžiamoji byla dėl kelių kaltinimų.

Ketvirtadienį Minsko teismas pripažino jį kaltu dėl protestų organizavimo ir dalyvavimo juose, taip pat paskyrė jam šešerių metų laisvės atėmimo bausmę kolonijoje, informavo „Viasna“.

A. Sančukas buvo kaltinamas eismo blokavimu, raudonai baltos vėliavos, laikomos „ekstremistiniu“ Baltarusijos protestų judėjimo simboliu, mojavimu, protestuotojų raginimu ploti, taip pat kitais veiksmais, esą pažeidusiais viešąją tvarką.

„Viasna“ duomenimis, po arešto muzikantas buvo sumuštas ir buvo priverstas pripažinti savo kaltę prieš kamerą, o šis vaizdo įrašas vėliau buvo parodytas per valstybinę televiziją.

A. Sančukas turi žmoną ir aštuonerių metų dukrą.

Per masinius protestus Baltarusijoje žuvo mažiausiai keturi žmonės. Dabar demonstracijos yra daugiausia išsisėmusios, bet žurnalistai ir aktyvistai ir toliau siunčiami už grotų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)