Vaizduose matyti, kaip ginkluotas jaunuolis eina į mokyklą. Tyrėjai praneša, kad šaulys pastaruoju metu elgėsi agresyviai ir buvo labai impulsyvus.

Apie tai pasakoja jo giminės. Jam nuolatos reikėjo medikų pagalbos dėl kamuojančių galvos skausmų, taip pat pernai jam buvo nustatyta smegenų liga, kokia – neskelbiama.

Toliau atidžiai stebima penkių vaikų, sužeistų per šaudynes vienoje Kazanės mokykloje, būklė, tačiau ji yra „stabili“, ketvirtadienį sakė Tatarstano regioninės vyriausybės atstovė, kurią citavo naujienų agentūra TASS.

Penki vaikai per antradienio incidentą patyrė šautinių žaizdų ar susilaužė kaulų. Įtariama, kad šaudynes surengė buvęs šios mokyklos mokinys. Per jas žuvo devyni žmonės, dar 23 sužeisti. Dauguma aukų buvo vaikai.

Devyni sužeistieji trečiadienį buvo perkelti į gydymo įstaigas Maskvoje. Visi jie kelionę įveikė be didelių sunkumų, teigė atstovė.

„Gydytojai daro viską, ką gali, kad išgelbėtų jų gyvybes ir atstatytų jų sveikatą“, – sakė atstovė, pridurdama, kad vieno vaiko būklė yra kritinė.

19-mečiui įtariamajam trečiadienio vakarą skirtas kardomasis kalinimas. Valdžios institucijos teigė parengsiančios jo psichologinį profilį, siekdamos nustatyti kaltės laipsnį. Jam pareikšti kaltinimai nužudymu.

Kazanėje įsikūręs verslo vadybos universitetas TISBI nurodė naujienų agentūrai „Interfax“, kad užpuolikas studijavo šioje aukštojoje mokykloje, bet balandį iš jos buvo pašalintas.

„Ilnazas Galiavijevas buvo TISBI koledžo 4-o kurso studentas. 2021 metų balandį jis dėl akademinių skolų buvo pašalintas“, – sakė universiteto atstovas.

Jis pridūrė, kad „kol mokėsi, [I. Galiavijevas] buvo ramus ir nekonfliktuojantis studentas“.

„Visada būdavo tvarkingas ir ramus, pagarbiai elgėsi su bendrakursiais ir dėstytojais“, – nurodė atstovas.

„Nuo gruodžio Ilnazas atliko mokomąją ir gamybinę praktiką; nuo sausio jis nesirodė koledže, nebepalaikė ryšių su grupės kuratoriumi, – sakė „Interfax“ pašnekovas. – Į gamybinės praktikos gynimą ir tris valstybinius egzaminus jis neatvyko, todėl buvo pašalintas.“

Viename iš Tatarstano kanalų socialiniame tinkle „Telegram“ buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame, kaip teigiama, matyti sulaikytas mokyklos užpuolikas.

Įraše matyti jaunuolis be marškinių, gulintis ant suolo už grotų.

Jis kalbėjo, kad „pradėjo visų nekęsti“.

Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Aleksandras Chinšteinas per savo „Telegram“ kanalą parašė, kad „Ilnazui Gliavijevui leidimas laikyti šaunamąjį ginklą (lygiavamzdį šautuvą „Hatsan Escort PS) buvo išduotas likus visai nedaug laiko iki tragedijos – balandžio 28-ąją“.

Tatarstano respublikos vadovas Rustamas Minichanovas žurnalistams sakė, kad sulaikytas 19-metis įtariamasis bendrininkų neturėjo.

Rusijos teismas trečiadienį nurodė, kad šaudynes Kazanės miesto mokykloje surengusiam ir devynis žmones pražudžiusiam jaunam vyrui būtų skirtas kardomasis kalinimas.

Pasak teisėjo, gavus tyrėjų prašymą, 19-mečiui įtariamajam I. Galiavijevui paskirtas kardomasis kalinimas dviem mėnesiams.

Kaltinamasis teismo salėje atrodė ramus. Vienas bylos tyrėjas sakė, kad I. Galiavijevui oficialiai pareikšti kaltinimai nužudymu, ir įtariamasis pats pripažino kaltę.

Antradienį I. Galiavijevas surengė šaudynes 175-ojoje vidurinėje mokykloje Kazanėje, jis buvo ginkluotas šautuvu ir mažiausiai vienu savadarbiu sprogstamuoju užtaisu.

Rusijoje šaudynės mokyklose nėra dažnas reiškinys, ir ši tragedija sukrėtė visą šalį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)