Paliaubos paskelbtos musulmonams minint Id al Fitro (Atsigavėjimo) šventę, žyminčią šventojo pasninko mėnesio Ramadano pabaigą.

Paliaubos paskelbtos kovotojų iniciatyva, pritarus Afganistano prezidentui Ashrafui Ghani.

Smurtas šalyje intensyvėjo nuo gegužės 1-osios – pirminės datos, iki kurios JAV pagal susitarimą su Talibanu turėjo išvesti paskutines savo pajėgas.

Tai bus tik ketvirtas laikinas ugnies nutraukimas per beveik du dešimtmečius vykstantį konfliktą, suteiksiantis bent trumpą atokvėpį afganų šeimoms, švenčiančioms Id al Fitrą.

„Jau maždaug metus nemačiau daugelio savo artimųjų, gyvenančių Logaro provincijoje. Pasinaudosiu šia galimybe nukeliauti į Talibano kontroliuojamas vietoves jų aplankyti“, – naujienų agentūrai AFP sakė Kabule gyvenantis Mustafa.

Dešimtys tūkstančių afganų žuvo ir milijonai buvo priversti palikti savo namus per šį konfliktą, kurio metu atsigavęs Talibanas užėmė dideles šalies teritorijas.

Pernai rugsėjį kovotojai ir Afganistano vyriausybė pradėjo taikos derybas, tačiau jos įstrigo, o tarptautinės pastangos rasti išeitį iš aklavietės kol kas nedavė apčiuopiamų rezultatų.

Ankstesnių paliaubų buvo iš esmės laikomasi. Manoma, kad taip talibų vadovybė siekia įrodyti tvirtai kontroliuojanti nesuskaičiuojamą daugybę po visą šalį išsibarsčiusių kovotojų grupių, priklausančių šiam islamistų judėjimui.

„Jis (Talibano vadovas Hibatullah Akhundzada) nori parodyti, kad nuo jo priklauso karas ir taika“, – sakė Kabule dirbantis politikos ekspertas Fawadas Kochai.

„Neplanuojame niekur trauktis“

Vašingtonas ir NATO pažadėjo savo karius išvesti iki rugsėjo 11 dienos, teroro išpuolių Amerikoje 20-ųjų metinių, palikdami afganų pajėgas pačias gintis ir saugoti nuo atakų pažeidžiamus gyventojus.

Talibai vengė atakuoti amerikiečių karius, tačiau suintensyvino išpuolius prieš Afganistano vyriausybės pajėgas.

Pastarosiomis savaitėmis kelias provincijas drebino smurtiniai išpuoliai, o antradienį kovotojai užėmė netoli sostinės esantį rajoną.

Šeštadienį per virtinę sprogimų prie mergaičių mokyklos Kabule žuvo per 50 žmonių. Dauguma aukų – paauglės.

Pareigūnai dėl sprogimų apkaltino Talibaną. Šis savo ruožtu pareiškė su tuo nesusijęs.

Jungtinių Tautų pagalbos misija Afganistane (UNAMA) pareiškė, kad toliau palaikys Afganistaną.

„Leiskite jus patikinti, kad neplanuojame niekur trauktis. Ketiname pasilikti ir dirbti su jumis visais“, – nurodė UNAMA vadovė Deborah Lyons pareiškime, paskelbtame Id al Fitro proga.

Laikinasis JAV ambasadorius Kabule Rossas Wilsonas po atakos prieš mokyklą sakė, kad tai neprivers JAV atsisakyti pastangų remti ir skatinti moterų švietimą Afganistane.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją