Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pareiškė, kad nesėkmės priežastis negali būti nustatoma be išsamaus situacijos įvertinimo ir kad ji dabar darbuojasi būtent šioje srityje.

PSO imunizacijos, vakcinų ir biologinės kontrolės departamento direktorė Kate O‘Brien per pirmadienį vykusią spaudos konferenciją teigė, kad organizacija tiesiogiai bendradarbiauja su Seišeliais ir kad būtinas išsamus įvertinimas bei tokių veiksnių kaip viruso atmainos ir atvejų sunkumo laipsnis analizė.

Indijos vandenyne esančios Rytų Afrikos salų valstybės sveikatos ministerija pirmadienį pranešė, kad aktyvių atvejų skaičius nuo praėjusios savaitės išaugo daugiau nei dvigubai, iki 2 486.

Skelbiama, kad 37 proc. iš šių žmonių buvo paskiepyti dviem vakcinos dozėmis.

Seišeliuose kiniška „Sinopharm“ vakcina buvo paskiepyti 57 proc. tų žmonių, kurie paskiepyti abiem dozėmis, likusiems suleista „Covishield“ – Indijoje pagaminta vakcina pagal „AstraZenecos Plc.“ licenciją. Gegužės 8 dienos duomenimis, nė vienas iš paskiepytų ir užsikrėtusių COVID-19 žmonių nemirė, pranešė Seišelių naujienų agentūra, cituodama užsienio reikalų ir turizmo ministrą.

Seišeliai, grupė tropinių palmėmis apaugusių salų, praėjusią savaitę atnaujino ribojimus: vėl uždarė mokyklas, atšaukė sporto renginius ir uždraudė susitikinėti skirtingiems namų ūkiams.

Šalis skubėjo paskiepyti savo 100 000 žmonių nesiekiančią populiaciją – iš pradžių Kinijos padovanotomis „Sinopharm“ vakcinomis, vėliau taip pat padovanotomis „Covishield“ vakcinomis, kad galėtų atsiverti turistams, kurie yra pagrindinis jos ekonomikos variklis.

Danielis Lucey'us, Dartmuto Geiselio medicinos mokyklos profesorius, praėjusią savaitę tinklaraštyje teigė, kad iki šiol neturima balandžio mėnesio duomenų apie Seišelių infekcijų genomų seką. Vis dėlto B.1.351 atmaina, pirmą kartą nustatyta Pietų Afrikoje praėjusių metų pabaigoje, buvo aptikta Seišeliuose vasarį, sakė jis. „AstraZenecos“ vakcina, kaip parodė tyrimas, pasirodė mažiau veiksminga prieš šią atmainą, Pietų Afrika sustabdė planus naudoti šiuos skiepus.

Lyginti COVID-19 užsikrėtusius žmones, paskiepytus „Sinopharm“, „Covishield“ vakcinomis ir apskritai nepaskiepytus, galima būtų pasitelkus genetinę seką ir duomenis apie jų susirgimo sunkumo laipsnį, sakė D. Lucey'us.

Gyventojai buvo šokiruoti išvydę sveikatos ministerijos pirmadienį paskelbtus skaičius, bet gyvenimas tęsiasi. Žvejai tebeplaukia į jūrą, visos valstybinės įstaigos veikia, nors dalis darbuotojų darbuojasi iš namų.
Wavelas Ramkalawanas

Prezidentas: vakcinos veikia

Seišelių prezidentas Wavelas Ramkalawanas pareiškė, kad vakcinos, švirkščiamos šalies gyventojams plačiu mastu, veikia, net jeigu Indijos vandenyno salynas išgyvena koronaviruso atvejų protrūkį.

Seišeliai visiškai paskiepijo 62,2 proc. savo populiacijos ir yra daugiausia gyventojų pasaulyje paskiepijusi šalis. Gyventojams buvo sušvirkšta arba „Sinopharm“, arba „Covishield“ vakcina, pagaminta pagal „AstraZenecos Plc.“ licenciją.

Net jeigu ir taip, aktyvių atvejų skaičius per savaitę iki gegužės 10 dienos pašoko daugiau nei dvigubai, iki 2 486, o 37 proc. šių pacientų buvo paskiepyti abiem vakcinos dozėmis. Pasak W. Ramkalawano, dauguma jų serga lengva forma.

„Įsivaizduokite, jeigu mes nebūtume paskiepiję savo žmonių? – vėlų antradienio vakarą kalbėjo jis interviu. – Intensyvios priežiūros prireikė tik vos keliems.“

Seišelių salynas, kurį sudaro 115 salų, suskubo skiepyti savo 98 000 populiaciją, kad galėtų atsiverti turistams, svarbiam jų ekonomikos varikliui. 2020 metais salų valstybės ekonomika susitraukė 13 proc., o šių metų sausį vyriausybė paskelbė apie pandemijos sukeltą pajamų sumažėjimą.

Wavelas Ramkalawanas

„Gyventojai buvo šokiruoti išvydę sveikatos ministerijos pirmadienį paskelbtus skaičius, bet gyvenimas tęsiasi, – kalbėjo W. Ramkalawanas. – Žvejai tebeplaukia į jūrą, visos valstybinės įstaigos veikia, nors dalis darbuotojų darbuojasi iš namų.“

Prezidento nuomone, virusas ėmė aktyviau plisti, nes gyventojai, vakcinacijos programai sparčiai vykstant, atsipalaidavo ir prarado budrumą. Iki šiol salose užregistruoti 8 172 užsikrėtimai ir 28 mirtys.

Seišeliuose šiuo metu hospitalizuota keturiasdešimt žmonių, du iš jų gydomi intensyvios priežiūros skyriuose, sakė Danny‘is Loange‘as, Visuomenės sveikatos agentūros vykdomasis direktorius.

Seišeliai praėjusią savaitę atnaujino ribojimus: vėl uždarė mokyklas, atšaukė sporto renginius ir uždraudė susitikinėti skirtingiems namų ūkiams.

„Mūsų ekonomika juda, galime nuraminti pasaulį, kad esame gerai pasiruošę suvaldyti COVID-19 situaciją ir jau artimiausiu metu pradėsime skiepyti 15 metų ir vyresnius paauglius“, – sakė Seišelių prezidentas.

Tai – svarbus atvejis, leidžiantis apsvarstyti kai kurių vakcinų veiksmingumą ir padedantis geriau suprasti, kiek žmonių reikia paskiepyti norint visuomenės imuniteto susiformavimo.
Yanzhongas Huangas

Kas nutiko?

Šių metų pradžioje Seišeliuose pradėjus siūlyti nemokamą vakcinaciją nuo koronaviruso, W. Ramkalawanas reporteriams sakė, kad visuomenės imunitetą planuojama pasiekti artimiausiomis savaitėmis.

Tai buvo ambicingas tikslas nedidelei, geografiškai izoliuotai salų valstybei Indijos vandenyne, skelbia „Washington Post“. Kadangi Seišelių ekonomika labai priklausoma nuo turizmo, šalis priminė regiono sąjungininkėms, įskaitant Jungtinius Arabų Emyratus (JAE), anksčiau padarytas paslaugas, kad užsitikrintų vakcinos dozių tiekimą.

Iš pradžių šis planas atrodė sėkmingas. Kalbant apie vakcinacijos mastą, Seišeliai yra daugiausia gyventojų paskiepijusi pasaulio valstybė – abi dozes gavo daugiau nei 60 proc. populiacijos. Šiuo atžvilgiu Seišeliai lenkia kitas sparčiai vakcinaciją vykdančias šalis, įskaitant Izraelį ir Jungtinę Karalystę (JK). Palyginti su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis (JAV), Seišeliuose vakcinacijos sparta beveik du kartus didesnė.

Visgi praėjusią savaitę sėkmė nusigręžė nuo Seišelių: buvo užfiksuotas didžiausias naujų koronaviruso atvejų skaičius vienam gyventojui, tad teko sugrąžinti keletą apribojimų.

Nors naujų atvejų skaičius gana žemas – vidutiniškai truputį daugiau nei 100 naujų susirgimų per parą, būtina atsižvelgti į tai, kad Seišeliuose gyvena mažiau negu 100 tūkst. žmonių. Vertinant pagal vienam gyventojui tenkantį COVID-19 atvejų skaičių, protrūkis Seišeliuose rimtesnis net už Indijoje siaučiančią krizę.

Mažoje šalyje net nedidelis atvejų skaičius gali būti žlugdantis.

„Naujų atvejų didėjimas užkrauna didžiulę naštą ir taip jau įtemptai dirbančiai visuomenės sveikatos sistemai“, – sakė Seišeliuose įsikūrusios konsultavimo aplinkosaugos klausimais įmonės „Eco-Sol“ direktorė Malshini Senaratne.

Kadangi pagrindiniame COVID-19 pacientams skirtame gydymo centre beveik nebėra laisvų lovų, o sergančių žmonių gretas papildė gydytojai ir slaugytojos, Seišelių vyriausybė sugrąžino keletą apribojimų, vėl uždarė mokyklas bei sutrumpino parduotuvių ir restoranų darbo laiką.

„Matome augimo tendenciją, – sakė visuomenės sveikatos komisaras Jude’as Gedeonas. – Nežinome, kiek ilgai ji tęsis, bet tai priklausys nuo taikomų priemonių ir jų paisymo.“

Situacija Seišeliuose stebima visame pasaulyje, nes ji parodys vakcinų veiksmingumą.

„Tai – svarbus atvejis, leidžiantis apsvarstyti kai kurių vakcinų veiksmingumą ir padedantis geriau suprasti, kiek žmonių reikia paskiepyti norint suformuoti visuomenės imunitetą“, – teigė už visuotinę sveikatą atsakingas vyresnysis Užsienio reikalų tarybos narys Yanzhongas Huangas.

Jis pabrėžė, kad daug gyventojų paskiepijusiose kitose šalyse, įskaitant Izraelį ir JK, gerokai sumažėjo naujų paros atvejų skaičius.

Mažiau nei pusė populiacijos yra apsaugota vakcinų. Šis skaičius vis dar yra per menkas, kad būtų galima kalbėti apie visuomenės imunitetą.
Jennifer Huang Bouey

Seišelių turizmo valdybos vykdomoji direktorė Sherin Francis nurodė, kad nors paskiepyta didžioji populiacijos dalis, tebėra vakcinos negavusių žmonių.

Vadovaujantis praėjusią savaitę vyriausybės paskelbtais duomenimis, iš 1 068 aktyvių atvejų maždaug 65 proc. susiję su gyventojais, kurie visai nebuvo paskiepyti arba gavo tik vieną vakcinos dozę.

Sh. Francis pabrėžė, kad net paskiepyti žmonės gali užsikrėsti.

„Vakcinos itin veiksmingai apsaugo nuo sunkios ligos eigos ir mirties, bet ne taip gerai apsaugo nuo užsikrėtimo“, – dėstė ji.

Kol kas Seišeliuose su koronavirusu siejamų mirčių yra palyginti nedaug – 28 iš daugiau nei 6 tūkst. atvejų. Visgi naujų atvejų augimas gali patvirtinti, kad šalyje naudojamos vakcinos nėra labai veiksmingos.

Apie 60 proc. visų šalyje suleistų dozių sudaro Kinijos įmonės „Sinopharm“ sukurta vakcina. Šias dozes Seišeliams paaukojo JAE. Likusios dozės – „AstraZenecos“ ir Indijos serumo instituto gaminiai.

Daugeliu atžvilgių Seišelių vyriausybės derybos dėl vakcinų tiekimo buvo sumanios ir greitos, tačiau šalyje skiepijama dviem vakcinomis, kurios yra ne tokios veiksmingos prieš simptominę COVID-19 infekciją.

PSO neseniai apytikriai paskaičiavo, kad „Sinopharm“ vakcinos veiksmingumas tik truputį didesnis nei 78 proc. (suleidus jaunesniems nei 60-ies metų amžiaus suaugusiesiems). Duomenų apie vakcinos veiksmingumą suleidus vyresniems pacientams yra nedaug.

JAE paprašė kai kurių „Sinopharm“ pagamintą vakciną gavusių žmonių ateiti pasiskiepyti trečia doze, nes po dviejų dozių imuninės sistemos atsakas yra prastas. Tiesa, pareigūnai pranešė, kad trečio skiepo reikia tik „labai nedideliam žmonių skaičiui“.

O JAV atliktų „AstraZenecos“ sukurtos vakcinos bandymų metu paaiškėjo, kad jos veiksmingumas siekia 79 proc. Abiejų minėtų vakcinų veiksmingumas mažesnis, palyginti su „Pfizer“ ir „Modernos“ variantais, kurie pagaminti mRNR pagrindu ir pasižymi apie 95 proc. veiksmingumu.

„Rand Corp.“ dirbanti epidemiologė Jennifer Huang Bouey apytikriai paskaičiavo, kad, atsižvelgiant į turimą informaciją apie vakcinavimą Seišeliuose ir naudotas vakcinas, vakcinų sukurtą atsparumą turi mažiau nei 49 proc. šalies gyventojų.

„Mažiau nei pusė populiacijos yra apsaugota vakcinų, – sakė ji. – Šis skaičius vis dar per menkas, kad būtų galima kalbėti apie visuomenės imunitetą.“

„Nieko nuostabaus, kad Seišeliuose nėra žymaus atvejų mažėjimo, – tęsė epidemiologė. – Tačiau nuostabą kelia tai, kad atvejų gerokai padaugėjo nuo balandžio mėnesio pabaigos.“

Šis augimas prasidėjo į Seišelius sugrįžus turistams, bet tarpusavio ryšys tarp šių dviejų reiškinių kol kas neaiškus.

Beveik metus griežtai kontroliavę pasienį, šių metų pradžioje Seišeliai paskelbė, kad nuo kovo 25 d. vėl atsiveria turistams, rašo „Washington Post“.

Vyriausybės teigimu, svečiai iš kitų šalių neprivalo būti pasiskiepiję, jiems nebus taikomas karantinas, tačiau prieš atvykdami į salų valstybę turės pateikti mažiau nei prieš 72 valandas daryto koronaviruso testo neigiamo rezultato įrodymą.

Šis žingsnis buvo svarbus Seišeliams, nes turizmas sudaro apie ketvirtadalį šalies ekonomikos. Remiantis Pasaulio banko duomenimis, 2020-aisiais ekonomikos apimtis sumažėjo 13,5 proc. Daugiausia dėl smarkiai smukusių iš turizmo gaunamų pajamų.

Anot S. Francis, nors šalyje panaikinus apribojimus turistams paros koronaviruso atvejų skaičius daugiau negu padvigubėjo, salos lankytojų sergamumas sudaro tik 10 proc. visų teigiamų atvejų.

Nepaisant šio fakto, augant naujų atvejų skaičiui šalis gali būti priversta vėl nebeįsileisti turistų. Neseniai kilusio konflikto metu iš Izraelio atvykę paskiepyti asmenys viešai skundėsi, kad „klaidingai teigiami“ testo rezultatai sugadino viešnagę.

„Taikant apribojimus, buvo pasirūpinta užtikrinti, kad svečių potyriai nebūtų paveikti ir kad atvykėliai galėtų mėgautis atostogomis Seišeliuose be jokių nesklandumų“, – paaiškino Sh. Francis ir pridūrė, jog šaliai pavyko garantuoti, kad atliekamų PGR testų rezultatai būtų pateikiami per 24 val.

J. H. Bouey sakė, kad nors vakcinos padeda išvengti mirčių, vis daugiau medicinos srities specialistų pritaria teiginiui, jog vien vakcinomis nesustabdysi nei naujų atvejų, nei protrūkių.

„Karantinas, apsauginių kaukių dėvėjimas ir minių vengimas turėtų būti visuomenės sveikatos strategijos dalis“, – teigė ji.

M. Senaratne manymu, visai įmanoma, kad Seišeliuose tebesitęsiantis protrūkis atbaidys turistus ir kad vyriausybė „subtiliai bando išlaikyti pusiausvyrą tarp sveikatos ir turto valdymo“.

„COVID-19 akivaizdžiai parodė nuo turizmo priklausomos salų valstybės pažeidžiamumą, – kalbėjo „Eco-Sol“ direktorė ir pridūrė, kad šaliai teks diversifikuoti savo ekonomiką. – Nors tikimės artimiausiu metu pažaboti viruso plitimą, tačiau esame priversti į ateitį žiūrėti su nerimu.“

22-ejų Emmanuelle Hoareau antrąją „Sinopharm“ vakcinos dozę gavo kovo mėnesį. Gegužės 6 d. jai nustatyta koronavirusinė infekcija.

„Tai nesuvokiama“, – „New York Times“ sakė mergina. Pasak jos, šalies vyriausybė nesugebėjo suteikti visuomenei pakankamai informacijos apie vakcinas.

„Jie nepaaiškina žmonėms, kokia yra tikra situacija, – sakė ji. – Problema didelė – užsikrečia daug žmonių.“

E. Hoareau mama Jacqueline Pillay privačioje sostinės klinikoje dirba slaugytoja. Moteris mano, kad į Seišelius su užsieniečiais atkeliavo nauja COVID-19 atmaina.

„Žmonės dabar labai išsigandę, – sakė 58 metų J. Pillay. – Jei jiems bus suteikta tikra informacija, liausis spekuliavę.“

Neseniai per televiziją į žmones kreipėsi sveikatos apsaugos pareigūnai, norėdami paskatinti tuos, kurie gavo tik pirmąją „Sinopharm“ vakcinos dozę, grįžti antrosios. Tačiau J. Pillay teigė esanti nusivylusi, kad visuomenės sveikatos pareigūnai neužsiminė, kodėl vakcinos neveikia taip gerai, kaip turėtų.

Skaičiai auga ir Maldyvuose

Bloomberg“ rašo, kad Maldyvuose, kur smarkiai padaugėjo pasiturinčių atvykėlių iš Indijos, atvejų skaičius taip pat šoktelėjo. Šalyje per pastarąsias penkias, septynias ir keturiolika dienų užfiksuota daugiausia naujų atvejų 100 000 žmonių. Aktyvių atvejų skaičius, gegužės 9 dienos duomenimis, išaugo nuo 4 978 iki 9 423.

Gegužės 8 d. duomenimis, daugiau nei 300 000 Maldyvų gyventojų paskiepyti bent viena vakcinos doze ir 35 proc. populiacijos sušvirkšta abi dozės, rodo Sveikatos apsaugos agentūros duomenys. Šalyje naudojamos „Sinopharm“ ir „Covishield“ vakcinos.

Teigiami testų rezultatai Maldyvų sostinėje Malėje ir aplinkui ją esančioje teritorijoje sudaro apie 60 proc. visų atvejų. Nuo gegužės 7 d. vyriausybė uždarė sporto klubus ir kino teatrus, įvedė komendanto valandą nuo devintos vakaro iki ketvirtos ryto, informavo agentūra. Be to, vyriausybė reikalauja, kad atvykstantys į salas žmonės, įskaitant ir pasiskiepijusius, pateiktų neigiamą COVID-19 testą, atliktą likus keturioms dienoms iki išvykimo.