Tai pirmosios šiemetinio kopimo sezono aukos.

„Trečiadienį mirė du alpinistai“, – naujienų agentūrai AFP sakė Mingma Sherpa iš „Seven Summit Treks“.

40 metų šveicaras Abdul Waraichas žuvo netoli viršūnės, prieš tai ją pasiekęs, sakė Chhangas Dawa Sherpa iš tos pačios organizacijos. Pasak jo, alpinistas buvo išsekęs.

„Papildomai nusiuntėme du šerpus su deguonimi ir maistu; deja, šerpai negalėjo jo išgelbėti“, – socialiniame tinkle „Instagram“ parašė jis.

55 metų amerikietis Puwei Liu pasiekė Hillary pakopą netoli viršūnės, bet buvo apakintas tviskančio sniego ir išsekęs, todėl jam padėta leistis žemyn, sakė organizatoriai. Alpinistas pasiekė 4-ąją stovyklą, bet vėliau mirė.

Abiejų žuvusių alpinistų palaikai bus nunešti žemyn pagerėjus oro sąlygoms, sakė organizatoriai.

Vidutiniškai per metus ant aukščiausio pasaulio kalno miršta penki alpinistai.

2019-aisiais kopdami į Everestą žuvo 11 žmonių. Dėl keturių iš jų mirties kaltinamas per didelis kopusiųjų skaičius.

Vieną dieną eilėse prie viršukalnės ant pietinio šlaito iš Nepalo pusės ir šiaurinio šlaito iš Tibeto pusės laukė 354 žmonės.

Pastaraisiais sezonais į Everestą kopia daugiau alpinistų, susidaro net spūstys. Kai kurių alpinistų žūtis aiškinama per dideliu žmonių skaičiumi ant aukščiausio pasaulio kalno.

Siekdama spręsti šią problemą Nepalo turizmo ministerija paskelbė taisykles, kuriomis apribojamas žmonių, galinčių kopti į šį kalną per vieną palankaus oro sukuriamą laikotarpį, skaičius.

Rekordinis leidimų skaičius

Pandemija sužlugdė praėjusių metų sezoną, bet Nepalas, norėdamas pritraukti daugiau alpinistų, sušvelnino karantino taisykles, nors turi ribotas galimybes juos gydyti, jei jie užsikrėstų pandeminiu koronavirusu.

Šį sezoną Nepalas išdavė 408 kopimo leidimus – tai daugiau nei ankstesnis 381 leidimo rekordas 2019 metais.

Nepaliečių komandai penktadienį pritvirtinus virvę kelyje į viršūnę, ją pasiekė daugiau kaip 200 alpinistų ir jų vedlių.

Everesto papėdėje yra palapinių miestelis, jame yra apsistoję daugiau kaip tūkstantis žmonių: užsienio alpinistai ir jiems padedantys darbuotojai. Taip pat visu pajėgumu veikia pakeliui esantys viešbučiai.

Šiltesni orai, sudarantys palankesnes sąlygas kopti į pavojingas, sniegu padengtas Nepalo viršukalnes, sutapo su mirtina antra COVID-19 banga.

Praėjusią savaitę iš Everesto bazinės stovyklos buvo evakuota daugiau kaip 30 susirgusių alpinistų, nors tik trims iš jų buvo patvirtintas koronavirusas.

Šiemet bazinėse stovyklose nėra įprastų bendrų švenčių, nes ekspedicijų grupių paprašyta tarpusavyje nebendrauti.

Dideliame aukštyje kvėpuoti ir taip sunku, tad bet koks COVID-19 protrūkis tarp alpinistų grupių gali kelti didelį pavojų sveikatai.

Sekmadienį Kinijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad pareigūnai Everesto viršūnėje įrengs „skiriamąją liniją“, siekdami užkirsti kelią koronaviruso plitimui nuo potencialiai užsikrėtusių alpinistų iš Nepalo, kur susiklostė sunki epidemiologinė padėtis.

Per aukščiausią pasaulio kalną eina Kinijos ir Nepalo siena; šiaurinis kalno šlaitas priklauso Kinijai.

Tibeto pareigūnai žurnalistams sakė, jog imsis „griežčiausių epidemijos prevencijos priemonių“, kad užkirstų kelią alpinistų kontaktams šiauriniame ir pietiniame šlaituose ar viršūnėje, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Gidai įrengs skiriamąsias linijas kalno viršūnėje, prieš leisdami alpinistams pradėti sunkią kelionę į viršų, Tibeto alpinizmo asociacijos vadovą citavo „Xinhua“.

Kinija dėl pandemijos nuo praėjusių metų draudžia užsieniečiams kopti į Everestą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)