„Ne per seniausiai kalbėjausi su Bibi Netanyahu, – žurnalistams sakė J. Bidenas, paminėdamas B. Netanyahu pravardę. – Tikiuosi ir viliuosi, kad tai baigsis anksčiau nei vėliau, tačiau Izraelis turi teisę gintis, kai į tavo teritoriją skrieja tūkstančiai raketų.“

J. Bidenas teigė, kad JAV diplomatija veikia aukšta pavara, o nacionalinio saugumo ir gynybos sričių pareigūnai „nuolat bendrauja su savo kolegomis Artimuosiuose Rytuose – ne tik su izraeliečiais, bet ir su visais žmonėmis, pradedant egiptiečiais ir Saudo Arabijos [atstovais] ir baigiant [Jungtinių Arabų] Emyratų“ atstovais.

JAV prezidentas kalbėjo vis garsiau skambant tarptautiniams raginimams deeskaluoti smurtą po intensyvių susirėmimų tarp Izraelio ir palestiniečių, dėl kurių dešimtys žmonių žuvo ir šimtai buvo sužeisti.

Izraelio kariuomenė nuo pirmadienio surengė šimtus antskrydžių Gazos Ruože, tuo metu palestiniečių kovotojai paleido apie pusantro tūkstančio raketų, nurodė žydų valstybės kariškiai. Tai yra intensyviausi susirėmimai per pastaruosius septynerius metus.

Be antskrydžių ir raketų, tarp arabų ir žydų plečiasi smurtas ir pačiame Izraelyje.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas sakė pasikalbėjęs telefonu su palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu ir paraginęs baigti raketines atakas.

Raketas leidžia Gazos Ruožą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“, tačiau Vašingtonas su šia grupe nebendrauja, nes laiko ją teroristine organizacija.

JAV diplomatijos vadovo ir M. Abbaso pokalbis buvo pirmasis aukšto lygio skambutis tarp JAV ir palestiniečių nuo J. Bideno prisaikdinimo sausio mėnesį.

M. Abbaso Palestinos Autonomija nutraukė ryšius su ankstesnio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija 2017 metais, kai šis pripažino Jeruzalę Izraelio sostine.

„Kalbėjausi su prezidentu Abbasu apie dabartinę situaciją Jeruzalėje, Vakarų Krante ir Gazos [Ruože], – tviteryje parašė A. Blinkenas. – Išreiškiau užuojautą dėl netektų gyvybių. Pabrėžiau poreikį nutraukti raketines atakas ir deeskaluoti įtampą.“

Tuo metu palestiniečių prezidento atstovų pranešime apie tą pokalbį sakoma, kad M. Abbasas „pabrėžė, jog svarbu visur sustabdyti Izraelio išpuolius prieš mūsų palestiniečius žmones ir nutraukti naujakurių išpuolius bei agresyvias Izraelio priemones prieš mūsų žmones“.

„Šiurpūs“ vaizdai

Kiek anksčiau A. Blinkenas pranešė, kad už Izraelio ir palestiniečių reikalus atsakingas jo pavaduotojas Hady Amras išvyksta į Artimuosius Rytus mėginti padėti išsklaidyti įtampą.

JAV diplomatijos vadovas taip pat kalbėjosi su B. Netanyahu ir paragino abi puses atsitraukti nuo kovos veiksmų.

A. Blinkenas „pakartojo savo raginimą visoms šalims deeskaluoti įtampą ir sustabdyti smurtą“, nurodė Valstybės departamentas.

Pentagonas savo ruožtu teigė, kad gynybos sekretorius Lloydas Austinas paskambino savo kolegai iš Izraelio Benny Gantzui ir išreiškė palaikymą Izraelio „teisėtai teisei ginti save ir savo žmones“, taip pat ragino imtis veiksmų atkurti ramybę.

A. Blinkenas sakė, kad žuvusių civilių palestiniečių, įskaitant vaikus, vaizdai yra „šiurpūs“, tačiau gynė puolimą Gazos Ruože, kurį Izraelis surengė reaguodamas į „Hamas“ kovotojų raketų leidimą.

„Manau, kad Izraelis turi papildomą naštą bandydamas padaryti viską, kas įmanoma, kad būtų išvengta civilių aukų, net jei jis teisingai reaguoja gindamas savo žmones“, – sakė amerikiečių diplomatijos vadovas.

Tačiau, jo teigimu, egzistuoja „labai aiškus ir absoliutus skirtumas tarp teroristinės organizacijos „Hamas“, kuri beatodairiškai pila raketas – iš tikrųjų taikydamasi į civilius gyventojus, – ir besiginančio Izraelio atsako“.

Prezidento J. Bideno administracija anksčiau paragino savo sąjungininką Izraelį nukreipti kitu maršrutu padėtį dar labiau galėjusias komplikuoti eitynes Jeruzalėje, taip pat neleisti iškeldinti palestiniečių iš aneksuotos Šventojo miesto rytinės dalies, kad tai nesužadintų naujų smurto pliūpsnių.

Ankstesnio JAV prezidento D. Trumpo administracijos palaikymas Izraeliui buvo karingas ir besąlygiškas, bet A. Blinkenas grįžo prie ankstesnės Vašingtono pozicijos, kad galiausiai turėtų būti įkurta nepriklausoma Palestinos valstybė.

„Šis smurtas mus dar labiau tolina nuo šio tikslo“, – perspėjo amerikiečių diplomatijos vadovas.

„Esame įsitikinę, kad palestiniečiai ir izraeliečiai vienodai nusipelnė gyventi saugiai, ir toliau angažuosimės su izraeliečiais, palestiniečiais ir kitais partneriais regione, ragindami deeskaluoti ir grąžinti ramybę“, – pridūrė A. Blinkenas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)