Anksčiau šiais metais Bratislavos sprendimas įsigyti rusiškos vakcinos nuo COVID-19 išprovokavo vyriausybės krizę.

„Artimiausiomis dienomis pasirašysiu sutikimą vakcinavimui „Sputnik V“, – žurnalistams sakė sveikatos apsaugos ministras Vladimiras Lengvarsky, kai šio preparato laboratorinių tyrimų rezultatai pasirodė esantys patenkinami.

Jis pridūrė, kad 18–60 metų gyventojai nuo birželio 1-osios, be kitų šiuo metu šalyje vartojamų vakcinų, galės rinktis ir „Sputnik V“.

Buvusiose Rytų bloko šalyse „Sputnik V“ kurstė itin prieštaringus vertinimus: vieni šią vakciną laiko išsigelbėjimu nuo koronaviruso pandemijos, o kiti – atmeta kaip Kremliaus propagandos įrankį.

Vasarį autoritetingas medicinos žurnalas „The Lancet“ paskelbė straipsnį, kuriame daroma išvada, jog „Sputnik V“ veiksmingumas apsaugant nuo COVID-19 simptominės formos yra didesnis kaip 90 procentų. Šis straipsnis padėjo išsklaidyti susirūpinimą dėl nepakankamo skaidrumo kuriant ir išbandant skiepus, kurie tuo metu jau buvo naudojami Rusijoje ir Vengrijoje.

Vis dėlto Europos vaistų agentūra (EVA) iki šiol nėra rekomendavusi leisti platinti „Sputnik“ Europos Sąjungoje.

Slovakija pirmąją rusiškos vakcinos siuntą gavo kovo 1-ąją.

Tuomečio premjero Igorio Matovičiaus sprendimas įsigyti šio preparato išprovokavo aštrios kritikos – buvęs užsienio reikalų ministras „Sputnik V“ vadino „hibridinio karo įrankiu“.

Prieš šį įsigijimą pasisakė trys kitos keturių partijų valdančiosios koalicijos narės, todėl I. Matovičius ir sveikatos apsaugos ministras Marekas Krajči atsistatydino.

Balandžio 1 dieną buvo paskirta pertvarkyta vyriausybė, vadovaujama Eduardo Hegerio. Be E. Hegerio, vienintelis naujas kabineto narys yra V. Lengvarsky.

Nuo tada pirmųjų Slovakijos gautų „Sputnik“ partijų preparatus įvertino dvi nepriklausomos laboratorijos šalyje ir viena sertifikuota laboratorija Vengrijoje. Vakcinos pavyzdžių taip pat buvo išsiųsta patikrinti atgal į Rusiją.

V. Lengvarsky nutarė patvirtinti šį preparatą, kai tyrimų rezultatai pasirodė esantys patenkinami.

Slovakijoje, turinčioje 5,4 mln. gyventojų, iki trečiadienio buvo užregistruota iš viso 386 540 COVID-19 atvejų, 12 096 koronavirusu užsikrėtę žmonės mirė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)