Vaikai ir jaunuoliai šių metų Pergalės dienos paraduose dalyvavo visoje Rusijoje, rašo „The Barents Observer“. Tačiau tik nedaugelyje vietų paraduose žygiavo tokie maži vaikai kaip Zaoziorske. Nuotraukose ir vaizdo įrašuose, kuriuose užfiksuotas vietinis Gegužės 9-osios paradas, matyti 30 vietos gatve žygiuojančių ikimokyklinio amžiaus vaikų, pusė jų yra karinėmis uniformomis apvilkti berniukai, kita dalis – mergaitės karo slaugių uniformomis.

Nuotraukomis pasidalijo miesto administracija ir regioninis „Jaunosios armijos“, Rusijos vyriausybės įkurtos karinės jaunimo organizacijos, padalinys.

Kaip teigiama vaikų darželio paskyroje socialiniame tinkle „VKontakte“, vaikai laimėjo apdovanojimą už geriausią pasirodymą parade. Marširuodami parade vaikai dainavo „Katiušą“ – kariniuose paraduose populiarią patriotinę dainą.

Zaoziorskas įsikūręs ant Barenco jūros kranto. Miestas yra maždaug 50 km į vakarus nutolęs nuo Murmansko, o apie 60 km – nuo Norvegijos sienos. Zaoziorske gyvena apie 10 tūkst. žmonių, didelė dalis jų dirba Rusijos Šiaurės laivyne. Zaoziorske įsikūrusi „Zapadnaja Lica“ povandeninių laivų bazė, kurioje yra pažangiausias Rusijoje „Jasen“ klasės ketvirtos kartos branduoline energija varomas universalus povandeninis laivas.

„Zapadnaja Lica“ yra labiausiai į vakarus nutolusi Rusijos Šiaurės laivyno bazė.

Pastaruoju metu Rusijos karinių pajėgų stiprinimas neatsiejamas nuo vis intensyvesnio šalies vaikų ir jaunimo militarizavimo. Organizacija „Jaunoji armija“ šiuo metu vienija daugiau nei 800 tūkst. narių.

Ankstesniame komentare „The Barents Observer“ Norvegijos Helsinkio komiteto vyriausioji patarėja Rusijos ir Baltarusijos klausimais Ina Sangadžijeva pasakojo, kad „Jaunoji armija“ vaikų galvas prikemša karo retorikos.

„Šiandien Rusijoje gyvuoja savotiškas hibridinis režimas, kai komunizmo nebėra, tačiau tokie kariniai elementai kaip „Jaunoji armija“ išlieka“, – dėstė I. Sangadžijeva.

I. Sangadžijeva aiškino, kad judėjimas, jungiantis vaikus, kurių jauniausiems yra vos 11 metų, moko juos būti patriotais, be jokių kalbų paklusti įsakymams ir būti pasirengusiems paaukoti savo gyvybę.

„Daugelis tėvų ir pilietinės visuomenės organizacijų „Jaunąją armiją“, suprantama, vertina kritiškai. Vaikai nuo mažens įpranta prie karinės retorikos – atrodo, kad tai būtų pasirengimo karui dalis“, – pridūrė I. Sangadžijeva.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)