Mianmarą tebekrečia sumaištis po vasario 1-ąją kariškių įvykdyto perversmo, kai buvo nuversta civilinė lyderė Aung San Suu Kyi. Šis valdžios užgrobimas sukėlė įtūžį daugeliui šalies gyventojų, rengiančių audringas masines demonstracijas.

Htar Htet Htet atstovavo Mianmarui per pirmąjį grožio konkursą „Miss Grand International“, įvykusį 2013 metais Tailande. Ji su 60 dalyvių varžėsi per pasirodymus su maudymosi kostiumėliais ir nacionaliniais kostiumais.

Tačiau po aštuonerių metų ji atsidūrė visai kitokioje aplinkoje – etninių ginkluotų grupių kontroliuojamų Mianmaro pasienio regionų džiunglėse.

Ši 32 metų gimnastikos instruktorė šią savaitę socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė nuotrauką, kurioje yra įamžinta vilkinti juodais kariškais drabužiais ir laikanti automatą.

„Atėjo laikas priešintis, – parašė ji. – Ar laikytum ginklą, rašiklį, klaviatūrą, ar skirtum pinigų judėjimui už demokratiją – visi privalo atlikti savo dalį, kad revoliucija būtų sėkminga.“

Antradienį suėjo 100 dienų po perversmo, bet kruvinas smurtas neatgraso minių, Jangono gatvėse reikalaujančių sugrįžti prie demokratijos.

„Priešinsiuosi kiek tik galėsiu. Esu pasirengusi paaukoti viską. Esu pasirengusi net sumokėti gyvybe“, – iš kažkurios neskelbiamos pasienio teritorijos parašė Htar Htet Htet.

Šiemetinė Mianmaro atstovė konkurse „Miss Grand“ Han Lay taip pat garsiai kritikuoja chuntą.

Perversmu buvo nutrauktas dešimtmetį trukęs šalies demokratijos eksperimentas, pradėtas po pusę amžiaus trukusio kariškių valdymo.

Daugiau kaip 780 civilių žuvo saugumo pajėgoms brutaliomis priemonėmis slopinant masinius protestus prieš perversmą.

Pajėgos šaudydavo į demonstrantus gatvėse, areštuodavo žmones per naktinius reidus, uždarydavo žurnalistus, nurodydavo išjungti internetą.

Tūkstančiai žmonių iš Mianmaro miestų išvyko į pasienio regionus. Tarp jų yra daug žmonių, susijusių su Aung San Suu Kyi partija, asmenų, kuriems gresia areštas dėl dalyvavimo protestų judėjime ir streikuose.

Ginkluotos etninių sukilėlių grupės pastaraisiais mėnesiais suintensyvino atakas prieš kariuomenę ir policiją, todėl vis labiau nuogąstaujama, kad Mianmare gali kilti platesnio masto pilietinis konfliktas.

Kariuomenė atsako aviacijos smūgiais, dėl kurių savo namus turėjo palikti dešimtys tūkstančių civilių.