Antradienio šaudynės Kazanės 175-ojoje gimnazijoje yra viena didžiausių pastaraisiais metais tokio pobūdžio nelaimių Rusijoje. Žuvo septyni moksleiviai ir du suaugusieji, tarp jų mokytoja.

Trečiadienį vėliavos ant valstybinių pastatų buvo nuleistos iki pusės stiebo, prie daugiausia musulmoniško Tatarstano sostinės Kazanės 175-osios gimnazijos vartų augo gėlių kalnas.

„Tai didžiulė ir netikėta netektis, – naujienų agentūrai AFP sakė 42 metų Irina Krasnikova. – Gyvename labai gražiame mieste. Sunku patikėti, kad taip nutiko mums... Ne mano vaikams, bet vis tiek labai skaudu, sunku kalbėti.“

Valstybinė naujienų agentūra TASS pranešė, kad per šaudynes žuvusi mokytoja yra Elvira Ignatjeva, užstojusi vaikus nuo 19-mečio šaulio.


„Ji nustūmė vaiką toliau nuo šaudžiusiojo ir pastojo pastarajam kelią, savo kūnu praktiškai uždengdama vaiką. Deja, mokytojos patirti sužalojimai buvo mirtini“, – teigia šaltinis.

Anksčiau buvo skelbta, kad E. Ignatjeva anglų kalbos mokė penktokus. Ji visai atsitiktinai išėjo į koridorių, kur vyko veiksmas, ir žuvo. Jai buvo 25 metai. Mokytoja minėtoje mokykloje išdirbo ketverius metus.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė naujienų agentūrai „RIA Novosti“ trečiadienį patvirtino, kad 18 per išpuolį sužeistų vaikų gydomi ligoninėje ir kad aštuoni iš jų turi šautinių žaizdų, o dviejų būklė yra kritinė.

TASS citavo šaltinį, sakiusį, kad vėliau trečiadienį įvyks kai kurių aukų laidotuvės, o „RIA Novosti“ pranešė, kad aukų palaikai sugrąžinami artimiesiems.

Šaudynės sukrėtė visą šalį ir paskatino prezidentą Vladimirą Putiną nurodyti peržiūrėti šalies ginklų kontrolės įstatymus.

Po išpuolio Rusijos žemųjų parlamento rūmų pirmininkas Viačeslavas Volodinas paragino įstatymų leidėjus kitą savaitę svarstyti įstatymo projektą dėl ginklų licencijų kontrolės griežtinimo.

Rusijoje šaudynių mokyklose pasitaiko palyginti retai, nes švietimo įstaigos paprastai gerai saugomos. Legaliai nusipirkti šaunamųjų ginklų taip pat nėra lengva, tačiau galima įregistruoti medžioklinius šautuvus.

Pranešama, kad užpuolikas yra 19-metis Ilnazas Galiavijevas iš Tatarstano.

Kazanėje įsikūręs verslo vadybos universitetas TISBI nurodė naujienų agentūrai „Interfax“, kad užpuolikas studijavo šioje aukštojoje mokykloje, bet balandį iš jos buvo pašalintas.

„Ilnazas Galiavijevas buvo TISBI koledžo 4-o kurso studentas. 2021 metų balandį jis dėl akademinių skolų buvo pašalintas“, – sakė universiteto atstovas.

Jis pridūrė, kad „kol mokėsi, [I. Galiavijevas] buvo ramus ir nekonfliktuojantis studentas“.

„Visada būdavo tvarkingas ir ramus, pagarbiai elgėsi su bendrakursiais ir dėstytojais“, – nurodė atstovas.

„Nuo gruodžio Ilnazas atliko mokomąją ir gamybinę praktiką; nuo sausio jis nesirodė koledže, nebepalaikė ryšių su grupės kuratoriumi, – sakė „Interfax“ pašnekovas. – Į gamybinės praktikos gynimą ir tris valstybinius egzaminus jis neatvyko, todėl buvo pašalintas.“

Viename iš Tatarstano kanalų socialiniame tinkle „Telegram“ buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame, kaip teigiama, matyti sulaikytas mokyklos užpuolikas.

Įraše matyti jaunuolis be marškinių, gulintis ant suolo už grotų.

Jis kalbėjo, kad „pradėjo visų nekęsti“.

Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Aleksandras Chinšteinas per savo „Telegram“ kanalą parašė, kad „Ilnazui Gliavijevui leidimas laikyti šaunamąjį ginklą (lygiavamzdį šautuvą „Hatsan Escort PS) buvo išduotas likus visai nedaug laiko iki tragedijos – balandžio 28-ąją“.

Tatarstano respublikos vadovas Rustamas Minichanovas žurnalistams sakė, kad sulaikytas 19-metis įtariamasis bendrininkų neturėjo.