Anot dviejų pareigūnų, susipažinusių su situacija, priežastis ta, kad Šiaurės Makedonija buvo viena iš trijų Vakarų Balkanų valstybių, prisijungusių prie deklaracijos sausį ir prie žmogaus teisių sankcijų kovo pabaigoje dėl Rusijos opozicijos politiko Aleksejaus Navalno sulaikymo. Rusijos vakcinų gamintoja atmetė tokius įtarimus.

Pagal oficialią Šiaurės Makedonijai pateikiamą Rusijos versiją, atidėjimus lėmė su gamyba bei paklausa susijusios problemos, pranešė vienas pareigūnas iš Šiaurės Makedonijos vyriausybės.

Anot vieno aukšto rango ES diplomato, toks žingsnis tiesiogiai susijęs su priemonių dėl A. Navalno sulaikymo palaikymu. Dėl temos jautrumo abu pareigūnai sutiko kalbėti tik anonimiškumo pagrindais.

Rusija reklamuoja savo „Sputnik V“ vakciną kaip kokybišką alternatyvą Vakarų versijoms, sukėlusioms kritikos bangą, esą turtingesnės šalys plėtoja vakcinų nacionalizmą, kurdamos privilegijuotųjų ir atsidūrusių nuošalyje pasaulį, kiek tai susiję su imunitetu. Europos vyriausybės kaltina Maskvą užsiimant „vakcinų diplomatija“ ir naudojant savo vakcinas kaip geopolitinės propagandos įrankį, – tokius kaltinimus Rusija nuolat atmeta.

Rusija neigia

Rusijos tiesioginių investicijų fondas (RDIF) antradienį pareiškė vykdantis „Sputnik V“ tiekimą Šiaurės Makedonijai pagal sudarytą sutartį.

„Kiek tai susiję su bendradarbiavimu dėl vakcinų, čia nėra jokios politikos, – elektroniniame pareiškime tvirtina Fondas. – Prielaidos dėl politikos vaidmens „Sputnik V“ tiekimo procese yra visiškai klaidingos ir prieštarauja RDIF ilgai puoselėtam įsitikinimui, jog šią pandemiją galima įveikti vien tik pasitelkus pasaulinę partnerystę.“

Kiek anksčiau naujienų agentūra „Reuters“ skelbė, kad Šiaurės Makedonija gavo pirmąją 3 000 „Sputnik“ vakcinų partiją iš bendro užsakyto 200 000 vakcinų kiekio. Šiaurės Makedonija taip pat atsisakė komentuoti.

Vis dėlto vėluojantys „Sputnik V“ vakcinų pristatymai į kitas šalis, įskaitant Meksiką, neseniai buvo susieti būtent su gamybinėmis problemomis. RDIF atmetė bet kokius sunkumus, susijusius su gamyba, tvirtindamas, kad gamybos apimtys yra plečiamos.

Europos Sąjunga finansuoja 651 000 vakcinų dozių pristatymą į Vakarų Balkanus. Ši nuo gegužės iki rugpjūčio vykstanti akcija skirta papildyti atsargas, skirstomas per tarptautinę COVAX programą.

ES Užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis antradienį po susitikimo su Šiaurės Makedonijos premjeru Zoranu Zaevu pareiškė, kad Bendrija ką tik pristatė jo vadovaujamai vyriausybei vakcinas, be jokių iškeltų sąlygų.

„Yra nepaprastai svarbu, kad jūs labai drąsiai – kartais mokėdami už tai tam tikrą kainą – derinatės prie mūsų Bendros užsienio ir saugumo politikos, – sakė J. Borrellis. – Mes ką tik pristatėme Šiaurės Makedonijai pirmąją partiją iš bendro 120 000 vakcinų kiekio, pilnai finansuojamo iš ES lėšų. Ir tai daroma neiškeliant jokių sąlygų.“