Visos aukos, išskyrus vieną – ginkluotųjų pajėgų narį – buvo civiliai gyventojai, nurodė ombudsmeno biuras.

Tai buvo kruviniausios demonstracijos nuo 2016 metų, kai buvo pasirašytas taikos susitarimas su didžiausiu ir seniausiu šalyje marksistų partizanų judėjimu – Kolumbijos revoliucinėmis ginkluotosiomis pajėgomis (FARC), užbaigęs pusę amžiaus trukusį pilietinį karą.

Anksčiau nevyriausybinės organizacijos skelbė, kad per antivyriausybinius protestus žuvo 47 žmonės. Jos tvirtino, kad mažiausiai 39 žmonės žuvo nuo „policijos smurto“.

Gynybos ministerija pranešė, kad per susirėmimus buvo sužeisti 849 policijos pareigūnai, iš kurių 12 buvo pašauti. Gegužės 3 dieną ministerija nurodė, kad buvo sužeisti 306 civiliai, ir nuo tada nepateikė atnaujintos informacijos apie nukentėjusius civilius.

Prezidentas Ivanas Duque antradienį sakė, kad saugumo pajėgos veikė „griežtai laikydamosi Konstitucijos“, o bet kokie „pažeidimai dėl individualių veiksmų“ bus nuodugniai ištirti.

Studentų lyderė Jennifer Pedraza antradienį apkaltino I. Duque vyriausybę dėl perteklinio viešosios jėgos naudojimo ir prisijungė prie raginimų trečiadienį organizuoti naujus protestus.

Protestai, išprovokuoti planų įgyvendinti mokesčių reformą, peraugo į platesnio masto antivyriausybines demonstracijas šalyje, varginamoje tebesitęsiančio smurto ir ekonominių sunkumų, kuriuos dar padidino koronaviruso pandemija.

Kilus protestų bangai mokesčių reformos įstatymo projektas buvo atšauktas, tačiau demonstracijos nesiliovė nepaisant griežto saugumo pajėgų atsako, sulaukusio tarptautinės bendruomenės kritikos.

Ligoninėje mirė du per susirėmimus sunkių sužalojimų patyrę protestuotojai, antradienį pranešė aukų artimieji ir nevyriausybinės organizacijos.

Prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė užuojautą dėl 37 metų Lucaso Villos, kuris buvo keliskart pašautas per taikias eitynes vakariniame Pereiros mieste, mirties.

Taip pat mirė 20-metis Alejandro Zapata, kuris, anot vienos nevyriausybinės organizacijos, buvo sunkiai sužeistas riaušių policijos per demonstraciją sostinėje Bogotoje.

Pirmadienį policija paskelbė, kad penki pareigūnai buvo nušalinti nuo tarnybos, o 62 policininkų atžvilgiu atliekamas tyrimas.

Jungtinės Tautos, Europos Sąjunga ir Amerikos valstybių organizacija, įskaitant Jungtines Valstijas, pasmerkė perteklinį teisėsaugos institucijų jėgos naudojimą per demonstracijas.

JAV Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as sakė, kad Vašingtonas „toliau ragins Kolumbijos policiją elgtis maksimaliai santūriai užtikrinant viešąją tvarką“.