Danijos užsienio reikalų ministras Peras Stigas Moelleris paskambino Irano užsienio reikalų ministerijos vadovui ir "pareikalavo, jog Iranas padarytų viską, ką gali, kad apsaugotų ambasadą ir danų gyvybes", sakė vienas atstovas spaudai.

"Jis nurodė, kad Iranas bus atsakingas už bet kokią žalą Danijos interesams", - teigė Užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Europoje, Artimuosiuose Rytuose ir kai kuriose Azijos dalyse nesiliaujant musulmonų protestams prieš pranašo Mahometo karikatūras, Danija antradienį taip pat paragino savo piliečius išvykti iš Indonezijos, kur gyvena didžiausia musulmonų bendruomenė pasaulyje.

Praėjus dienai po to, kai Iranas pareiškė nutraukiantis prekybinius santykius su Danija, kur pirmiausia pasirodė skandalingieji piešiniai, Kopenhagos ambasadorius Indonezijoje paragino savo tėvynainius išvykti iš šios šalies ir taip išvengti galimos grėsmės.

"Užsienio reikalų ministerija pataria danams nevykti į Indoneziją, o čia jau esantiems danams - iš jos išvykti", - sakė ambasadorius Nielsas Erikas Andersenas.

"Saugumo lygis yra toks, kuriam esant Užsienio reikalų ministerija nerekomenduoja lankytis toje šalyje", - pridūrė jis.

N.E.Andersenas pažymėjo, kad Danijos vėliavos ir jos ministro pirmininko atvaizdai buvo sudeginti trijuose Indonezijos miestuose.

"Dalis informacijos, kurią aš suteikiau Užsienio reikalų ministerijai, susijusi su grasinimais, kurių sulaukėme ambasadoje ir kurie buvo paskelbti danams, bei tokia veikla kaip demonstracijos priešais mūsų konsulatą", - teigė ambasadorius.

Oficialiais duomenimis, Indonezijoje yra apie 250 danų, tačiau diplomatas mano, kad tikrasis jų skaičius turėtų būti didesnis. Šiuo laikotarpiu į Azijos kurortus atvyksta daugybė skandinavų, norinčių trumpam pabėgti nuo ilgos žiemos.

Danija tapo pagrindiniu musulmonų įtūžio objektu, kai jos dienraštis pirmasis paskelbė Mahometo karikatūras, tarp kurių buvo vienas piešinys, vaizduojantis pranašą su bombos formos turbanu. Vėliau šias karikatūras perspausdino ir kiti Europos laikraščiai.