Indija nepriklauso G-7, bet Didžioji Britanija, 2021-aisias pirmininkaujanti šiai turtingų demokratijų grupei, ją pakvietė į derybas.

„Atsižvelgiant į susiklosčiusią COVID-19 situaciją nuspręsta, kad premjeras G-7 viršūnių susitikime asmeniškai nedalyvaus“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos atstovo Arindamo Bagchi pareiškime.

Sprendimas virtualiai dalyvauti lyderių susitikime, birželį įvyksiančiame Kornvalyje Pietų Anglijoje, priimtas Indijai pirmadienį pranešus apie kone 330 tūkst. naujų užsikrėtimo pandeminiu koronavirusu atvejų ir apie beveik 3,9 tūkst. naujų mirties nuo COVID-19 atvejų.

Be to, gegužės pradžioje buvo kilęs išgąstis dėl viruso Indijos užsienio reikalų ministerijos delegacijoje. Užsienio reikalų ministras Subrahmanyamas Jaishankaras, kuris buvo nuvykęs į Britaniją susitikti su kolegomis iš G-7, tuomet sakė, kad po galimų kontaktų su užsikrėtusiaisiais vengs asmeninių susitikimų.

1,3 mlrd. gyventojų turinti Indija po JAV yra labiausiai pandemijos paveikta pasaulio valstybė: joje užregistruota beveik 23 mln. COVID-19 atvejų.

Nauja pandemijos banga apėmė didžiuosius miestus, tarp jų sostinę Naująjį Delį ir šalies finansų centrą Mumbajų. Staigus pandemijos paaštrėjimas Indijoje nuo kovo pabaigos daug kur viršijo ligoninių pajėgumus – gydymo įstaigoms stinga lovų, vaistų ir deguonies.

Daug šalies valstijų paskelbė griežtą karantiną, suvaržė judėjimą ir kitą veiklą.

Tačiau virusas dabar plinta ir kaimiškuosiuose rajonuose, kur gyvena šalies gyventojų dauguma. Su krūviu čia nesusidoroja ne tik ligoninės, bet ir krematoriumai bei kapinės.

Į Indiją gabenama pagalba iš užsienio šalių, įskaitant JAV, Rusiją ir JK. Skubiose siuntose yra medicininio deguonies, jo generatorių, kaukių, skiepų.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį paskelbė, kad Indijoje atrastas pandeminio koronaviruso variantas atrodo esąs užkrečiamesnis ir laikytinas „keliančiu susirūpinimą“.

Kaip sakė PSO atsakui į COVID-19 protrūkį vadovaujanti Maria van Kerkhove, ankstyvųjų laboratorinių tyrimų rezultatai rodo, kad antikūnai tikriausiai mažiau veikia „indiškąją“ viruso atmainą.