Prezidentas Rumenas Radewas antradienį paskelbė naujus rinkimus liepos 11-ąją. Kadangi po rinkimų balandį partijoms nepavyko sudaryti vyriausybės, piliečiai vėl turės eiti prie balsadėžių.

Pereinamojo laikotarpio premjeru prezidentas paskyrė ligšiolinį savo patarėją saugumo ir gynybos klausimais Stefaną Janewą. Jo uždavinys bus kovoti su koronaviruso krize ir garantuoti sąžiningus rinkimus, sakė R. Radewas. S. Janewas buvo vicepremjeras ir gynybos ministras pereinamojo laikotarpio vyriausybėje 2017 metais.

Rinkėjai per balsavimą balandžio 4 dieną išrinko susiskaldžiusį parlamentą. Daugiausiai balsų iškovojo ilgamečio vyriausybės vadovo Bojko Borissowo GERB partija, aplenkusi judėjimą „Yra tokia tauta“ (ITN). Tačiau partijai nepavyko sudaryti koalicijos. ITN įkūrėjas, atlikėjas ir TV laidų vedėjas Salwis Trifonowas, kaltino galimus partnerius korupcija ir teigė nenorįs formuoti kabineto. Todėl jau praėjus dviem savaitėms po rinkimų tapo aišku, kad bus reikalingas dar vienas balsavimas.

2020 metų rudenį dešimtys tūkstančių žmonių protestavo prieš GERB ir B. Borissową, kuris nuo 2009-ųjų su trumpa pertrauka vadovavo skurdžiausios ES šalies vyriausybei. Ne tik demonstrantai, bet ir ES įžvelgia Bulgarijos problemas dėl korupcijos. Europos centrinis bankas reikalauja iš šalies tolesnių reformų prieš planuojamą prisijungimą prie euro zonos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją