„Dėl... 175-osios gimnazijos užpuolimo, per kurį žuvo žmonių, Rusijos TK Tatarstano respublikos tyrimų valdyba iškėlė baudžiamąją bylą dėl nusikaltimo, apibrėžto Rusijos Federacijos Baudžiamojo kodekso 105 straipsnio 2-ojoje dalyje (nužudymas) požymių“, – žurnalistams sakė S. Petrenko.

Ji pažymėjo, kad TK pirmininkas Aleksandras Bastrykinas pavedė visą bylos medžiagą perduoti žinybos centrinio aparato Vyriausiajai tyrimų valdybai, tolesniam kruopščiam ir nuodugniam tyrimui.

„Preliminari informacija rodo, kad ginkluotas pilnametis jaunuolis, įsiveržęs į mokymo įstaigą pradėjo šaudyti. Šiuo metu žinoma apie kelis dėl įvykdyto nusikaltimo žuvusius žmones ir, taip pat, apie sužeistuosius, jiems teikiama medicininė pagalba“, – sakė TK atstovė.

Pasak jos, užpuolikas sulaikytas, jo tapatybė nustatyta: tai „2001 metais gimęs vietos gyventojas“.

„Be to, Tyrimų komiteto vadovo nurodymu į įvykio vietą išsiųsti žinybos Vyriausiosios kadrų valdybos vyriausiosios kriminalistikos valdybos... kriminalistai“, – nurodė S. Petrenko.


Ji pažymėjo, kad Vyriausiosios kadrų valdybos darbuotojai, pasitelkdami būtiną techniką, padės tyrėjams ieškoti bet kokių įkalčių.

Rusijos Baudžiamojo kodekso 105-asis straipsnis numato laisvės atėmimą laikotarpiui nuo aštuonerių iki 20 metų arba įkalinimą iki gyvos galvos.

Anksčiau Kazanės pareigūnai pranešė, kad per antradienį ryte įvykusias šaudynes šio centrinio Rusijos miesto mokykloje žuvo aštuoni žmonės, o dar 21 buvo sužeistas. Nurodoma, kad septyni žuvusieji yra vaikai.

Pašalintas studentas

Kazanėje įsikūręs verslo vadybos universitetas TISBI nurodė naujienų agentūrai „Interfax“, kad užpuolikas studijavo šioje aukštojoje mokykloje, bet balandį iš jos buvo pašalintas.

„Ilnazas Galiavijevas buvo TISBI koledžo 4-o kurso studentas. 2021 metų balandį jis dėl akademinių skolų buvo pašalintas“, – sakė universiteto atstovas.

Jis pridūrė, kad „kol mokėsi, [I. Galiavijevas] buvo ramus ir nekonfliktuojantis studentas“.

„Visada būdavo tvarkingas ir ramus, pagarbiai elgėsi su bendrakursiais ir dėstytojais“, – nurodė atstovas.

„Nuo gruodžio Ilnazas atliko mokomąją ir gamybinę praktiką; nuo sausio jis nesirodė koledže, nebepalaikė ryšių su grupės kuratoriumi, – sakė „Interfax“ pašnekovas. – Į gamybinės praktikos gynimą ir tris valstybinius egzaminus jis neatvyko, todėl buvo pašalintas.“

Viename iš Tatarstano kanalų socialiniame tinkle „Telegram“ buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame, kaip teigiama, matyti sulaikytas mokyklos užpuolikas.

Įraše matyti jaunuolis be marškinių, gulintis ant suolo už grotų.

Jis kalbėjo, kad „pradėjo visų nekęsti“.

Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Aleksandras Chinšteinas per savo „Telegram“ kanalą parašė, kad „Ilnazui Gliavijevui leidimas laikyti šaunamąjį ginklą (lygiavamzdį šautuvą „Hatsan Escort PS) buvo išduotas likus visai nedaug laiko iki tragedijos – balandžio 28-ąją“.

Tatarstano respublikos vadovas Rustamas Minichanovas žurnalistams sakė, kad sulaikytas 19-metis įtariamasis bendrininkų neturėjo.

Šiame regione gegužės 12-oji paskelbta gedulo diena.