Tokį pareiškimą J. Bidenas vaizdo ryšiu padarė per vadinamojo Bukarešto devyneto virtualų viršūnių susitikimą, kurį organizavo Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda ir Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas.

Remiantis Baltųjų rūmų po susitikimo išplatintu pareiškimu, J. Bidenas „pabrėžė savo įsipareigojimą atstatyti aljansus ir stiprinti transatlantinius santykius“.

Jis taip pat „išsakė norą glaudžiau bendradarbiauti su mūsų devyniais sąjungininkais Centrinėje Europoje ir Baltijos bei Juodosios jūros regionuose, sprendžiant visus iššūkius, įskaitant visuotinę sveikatos apsaugą, klimato kaitą, energetinį saugumą ir pasaulio ekonomikos atsigavimą“, pažymėjo Baltieji rūmai.

Amerikiečių lyderis pritarė pastangoms „stiprinti NATO atgrasymo ir gynybos potencialą“, taip pat kalbėjo apie „sąjungininkų svarbą didinant atsparumą mūsų strateginių varžovų žalingiems ekonominiams ir politiniams veiksmams“.

„Be to, jis pasveikino galimybę bendrauti su šiais sąjungininkais ir su taip pat dalyvavusiu NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu apie Aljanso pastangas reaguoti į būsimas grėsmes“, – rašoma pareiškime.

„Galiausiai prezidentas Bidenas pabrėžė demokratinio valdymo ir teisės viršenybės stiprinimo svarbą – savo šalyje, Aljanso viduje ir visame pasaulyje“, – nurodė Baltieji rūmai.

Devynių ryčiausių NATO valstybių narių lyderiai pirmadienį aptarė saugumo iššūkius su J. Bidenu, tvyrant įtampai Vakarų santykiuose su Rusija.

Šios virtualios konsultacijos saugumo klausimais suteikė galimybę parengti bendrą poziciją prieš birželio 14 dieną Briuselyje vyksiantį NATO viršūnių susitikimą, prieš renginį žurnalistams sakė Lenkijos prezidentūros Nacionalinio saugumo biuro (BBN) vadovas Pawelas Solochas.

Bukarešto devynetą sudaro Rumunija, Lenkija, Vengrija, Bulgarija, Čekija, Slovakija ir Baltijos šalys.

Šis neformalus aljansas, suburtas 2015 metais Bukarešto ir Varšuvos iniciatyva, suteikia rytinėms šalims platformą regioniniams klausimams aptarti, taip pat galimybę vieningu balsu kalbėti platesniame NATO forume.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)