Infekcijų rodikliams 5,7 mln. populiacijos visuomenėje kai kuriomis dienomis pasiekus dviženklius skaičius, vyriausybė praėjusią savaitę apribojo žmonių susibūrimus, įvedė ribojimus iš užsienio atvykusiems darbininkams patekti į šalį ir nurodė atlikti masinius testavimus įvairiuose pramonės sektoriuose ir sferose, ten, kur padaugėjo atvejų.

Susiklosčiusi situacija gali sulėtinti ekonominį Singapūro atsigavimą ir sutrukdyti organizuoti aukšto lygio pasaulinius renginius, įskaitant rugpjūtį numatytą Pasaulio ekonomikos forumą ir birželį planuojamą konferenciją „Shangri-La Dialogue“, – Singapūras tikėjosi, kad toks viršūnių susitikimų rengimas pademonstruos šalies gebėjimą pažaboti viruso plitimą.

Viruso protrūkiai prigesino ir augimą vienoje iš stipriausių akcijų rinkų, Singapūro lyginamasis indeksas iki šiol per gegužę nukrito vienu procentu.

„Įvedus naujausius suvaržymus, augimas gali strigti, – kaip tik tuo metu, kai atsigavimas pradeda įgauti tam tikrų formų, – sakė Chua Hak Binas, „Maybank Kim Eng Research Pte.“ vyresnysis ekonomistas (Singapūras). – Singapūrui gresia pakartotinė recesija, tuo atveju, jei vyriausybė bus priversta vėl įvesti papildomus saugiklius rutuliojantis blogiausiam scenarijui – mutuojančio viruso protrūkiui įgavus pavojingesnį mastą.“

Užsikrėtimo atvejų augimas Singapūre – kuris dar neseniai pirmavo naujienų agentūros „Bloomberg“ sudarytame COVID-19 atsparumo reitinge, – taip pat atspindi didėjančius išbandymus besivystančioms Azijos ekonomikoms tebešėlstant pandemijai. Pietryčių Azijoje, Filipinuose ir Tailande, taip pat šalyse besiribojančiose su Indija, tokiose kaip Butanas ir Nepalas, pastarosiomis savaitėmis smarkiai padaugėjo COVID-19 užsikrėtimų.

Singapūre viruso grėsmė pastebimai slūgo, tol, kol vos prieš kelias savaites ėmė formuotis nauji židiniai, įskaitant ir užsikrėtimus labiau užkrečiama COVID-19 atmaina, pirmą kartą aptikta Indijoje.

Jau šeštadienį buvo įvestos intensyvesnės fizinių kontaktų ribojimo priemonės, kurios galios tris savaites; pareigūnai tvirtina, kad tokios priemonės yra būtinos norint išvengti griežtesnio karantino, panašaus į tą, koks buvo įvestas praėjusiais metais. Singapūras ateinančiomis savaitėmis išduos mažiau leidimų patekti į šalį didžiajai daliai darbininkų iš užsienio šalių ir atideda atvykimą daugeliui tų, kurie jau gavo leidimą atvykti.

„Mes nedelsdami stiprinsime savo kovą su daug labiau užkrečiamomis mutavusiomis atmainomis“, – sekmadienį feisbuko paskyroje rašė transporto ministras Ongas Ye Kungas, kuris vėliau gegužės mėnesį turėtų būti paskirtas sveikatos ministru. Jis pranešė apie naujus ribojimus ir planuojamus testus darbuotojams, dirbantiems aukštos rizikos segmentuose – oro uoste ir jūros uostuose.

„Mums labai svarbu apsaugoti pirminėse gretose dirbantį personalą, kad galėtume apsaugoti likusius Singapūro gyventojus“, – sakė ministras.

Ekonominės rizikos

Singapūro ekonomika šiuos metus pradėjo daug žadančiai: išsiplėtus gamybos apimtims, ūkis pirmąjį ketvirtį, palyginti su analogišku praėjusių metų ketvirčiu, ūgtelėjo 0,2 proc., o nuosmukis statybų ir paslaugų sektoriuose sumažėjo. Singapūro pinigų tarnyba (angl. Monetary Authority of Singapore) balandžio pabaigoje prognozavo, kad šalies ekonomika šiais metais greičiausiai augs spartesniais tempais, nei prognozavo vyriausybė (4-6 proc.).

„Užsitęsusios COVID-19 kontrolės priemonės kelia neigiamų rizikų mūsų finansinių, sveikatos priežiūros bei sausumos transporto sektorių teigiamiems įverčiams, – pirmadienį savo komentaruose rašė „RHB Bank Bhd.“ analitikas Shekharas Jaiswalas. – Šiuo metu galiojančios griežtos kontrolės priemonės neigiamai atsiliepia nuosavo kapitalo investiciniams fondams REIT, investuojantiems į mažmeninę prekybą, ir kelia rizikų prekybos centrams.“

Nauji ribojimai kelia rūpesčių bendrovėms, įdarbinančioms Singapūre užsieniečius, nors tokie suvaržymai kol kas neturi ilgalaikio poveikio.

„Vietinių Britų prekybos rūmų narės-bendrovės „supranta, kad būtina nuolat peržiūrėti priemones vardan visų gyventojų ir pačios ekonomikos saugumo, – sakė Davidas Kelly, Rūmų vykdomasis direktorius. – Savo naujausioje narystės apklausoje, atliktoje vos prieš kelias savaites, 94 proc. respondentų dar kartą patvirtino pasitikintys Singapūru kaip ilgalaikiu verslo centru.“

Nesusijusių atvejų augimas gali pakenkti ir Singapūro kelionių burbului su Honkongu, šiuo metu planuojamam nuo gegužės 26 dienos. Pagal susitarimo sąlygas kelionių oro transportu koridorius bus uždarytas dviem savaitėms, jeigu dienos nesusijusių vietos atvejų septynių dienų slenkamasis vidurkis bus didesnis nei penki bet kuriame mieste.

Nauji atvejai

Šalies sveikatos ministerija sekmadienio vakare pranešė apie dešimt papildomų COVID-19 atvejų, tarp jų keletas buvo nesusiję su jokiais ankstesniais atvejais. Keturi asmenys buvo siejami su ankstesniu viruso židiniu Singapūro Changi oro uoste ir trys – su židiniu „Tan Tock Seng“ ligoninėje.

Nesusijusių viruso atvejų skaičius vietos bendruomenėje per pastarąją savaitę, palyginti su ankstesne savaite, padidėjo nuo 10 iki 13, sekmadienį pranešė vyriausybė.

Singapūras išplės viruso testavimą iki maždaug 9 000 darbuotojų dviejuose oro uosto terminaluose ir su jais susietame „Jewel“ prekybos centre. Apie 4000 uosto darbuotojų bus atlikti testai po to, kai keturiems asmenims, dirbantiems miesto-valstybės jūrų uosto patalpose, per pastarąsias dešimt dienų buvo nustatytas COVID-19. Laivybos ir uosto administracija sekmadienį pranešė, kad iki šiol neigiamas testas nustatytas 2 750 žmonių.

Masinio testavimo strategija bus taikoma maždaug 2 220 studentų, personalo darbuotojų ir „Victoria Junior“ koledžo svečių, po to, kai vienam studentui pastarosiomis dienomis buvo nustatytas teigiamas testas, šeštadienį pranešė šalies švietimo ministerija. Daugiau nei šimtas žmonių, kurie turėjo glaudžių kontaktų su užsikrėtusiu studentu, taip pat turės izoliuotis.