Nors virusas pirmą kartą buvo aptiktas Kinijoje 2019 metų pabaigoje, šioje valstybėje jis yra daugiausia suvaldytas po virtinės griežtų karantinų ir sienų uždarymų.

Pastarosiomis savaitėmis iš bazinės stovyklos pasaulio aukščiausio kalno Nepalo pusėje buvo evakuota per 30 susirgusių alpinistų, šaliai grumiantis su antrąja COVID-19 banga. Dėl šios priežasties nuogąstaujama, kad virusas gali smogti skaudų smūgį pelningam laipiojimo sezonui.

Everesto kalnas stūkso Kinijos ir Nepalo pasienyje, o šiaurinis jo šlaitas priklauso Kinijai.

Tibeto pareigūnai per spaudos konferenciją žurnalistams sakė, kad jie imsis „griežčiausių epidemijos prevencijos priemonių“, kad užkirstų kelią alpinistų kontaktams šiauriniame ir pietiniame šlaituose ar viršūnėje, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Gidai įrengs skiriamąsias linijas kalno viršūnėje, prieš leisdami alpinistams pradėti sunkią kelionę į viršų, Tibeto alpinizmo asociacijos vadovą citavo „Xinhua“.

Pareigūnas nedetalizavo, iš kokios medžiagos bus pagaminta skiriamoji linija.

Nepalo vyriausybė ir alpinizmo asociacija pranešimų apie šią liniją kol kas nekomentavo.

Abi šalys dėl pandemijos pernai buvo sustabdžiusios kopimo į aukščiausią pasaulio kalną sezoną.

Šiais metais Nepalas išdavė leidimus bandyti įkopti į Everestą 408 užsieniečiams, bandydamas padidinti pajamas, gaunamas iš turizmo.

Vien tik leidimas kopti į kalną iš Nepalo teritorijos kainuoja 11 tūkst. JAV dolerių (9 tūkst. eurų), o visa ekspedicija alpinistui atsieina apie 40 tūkst. dolerių (33 tūkst. eurų).

Tuo metu Kinija šiemet išdavė 38 tokius leidimus, įskaitant 21-ą kinų alpinistą, kurie karantinavosi Tibete nuo balandžio pradžios, nurodė „Xinhua“.

Kinai taip pat sustiprins viruso kontrolės priemones šiaurinėje kalno pusėje esančioje Kinijos bazinėje stovykloje: vaizdingoje Everesto dalyje bus draudžiama lankytis kopti neketinantiems turistams.

Paprastai daugiau nei tūkstantis žmonių stovyklaudavo judriame palapinių miestelyje Nepalo pusėje esančioje Everesto papėdėje. Tarp tų žmonių būdavo ir alpinistų iš užsienio bei nepaliečių gidų komandų, lydėdavusių juos į viršukalnę.

Nepale pastarąsias tris savaites prastėja epidemiologinė padėtis: šiuo metu koronavirusas testu patvirtinamas dviem iš penkių gyventojų, infekcijai plintant iš kaimyninės Indijos, kur siautėja šalies sveikatos apsaugos sistemą parklupdžiusi antroji COVID-19 banga.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)