Leidinys susitarimą apibūdiną kaip „iš esmės žlugusį“.

Derybos dėl „Sputnik V“ tiekimo Vokietijai vis labiau užsitęsia, aiškino leidinio šaltiniai. Pasak jų, Rusija dėl žaliavų trūkumo birželio ir liepos mėnesiais negalės tiekti vakcinos.

„Dar viena kliūtis: jeigu Rusija apskritai galėtų vasarą Vokietijai pristatyti „Sputnik V“ vakciną, tai turėtų vykti į Indiją siųsti suplanuotų dozių sąskaita. Šią siuntą tektų sumažinti“, – rašo „Bild“, kurį cituoja rbc.ru. Vokietijos vyriausybės aplinka neabejoja, kad, „atsižvelgiant į padėtį Indijoje“, tai būtų neįmanoma.

Be to, leidinys praneša, kad Europos reguliuotojų „Sputnik V“ vakcinos naudojimo patvirtinimui Europos Sąjungos teritorijoje keliami reikalavimai yra gerokai aukštesni, nei „tikėtasi Maskvoje“.

Tuo metu Rusijos tiesioginių investicijų fondas RBK patikino, kad derybos su Vokietijos valdžios institucijomis dėl Rusijos vakcinos „Sputnik V“ pirkimo tęsiasi, o informacija apie tai, kad jos atsidūrė aklavietėje, nėra teisinga.

„Leidinyje „Bild“ pateikta informacija neatitinka tikrovės, tai yra dezinformacijos kampanijos, kuria siekiama užkirsti kelią rusiškos ir panašių vakcinų patekimui į Europos ir kitas rinkas, pavyzdys. Dienraštis „Bild“ pastaruoju metu paskelbė daugiau nei 15 tokio pobūdžio straipsnių, puolančių vakciną „Sputnik V“. Šiuose straipsniuose pateikiami neteisingi faktai, paremti anoniminių šaltinių informacija“, – tvirtinama Rusijos tiesioginių investicijų fondo komentare.

„Derybos su Vokietija dėl vakcinų pirkimo tęsiasi, „Sputnik V“ vakcina gali būti tiekiama Vokietijai jau šių metų birželį, vakcinos tiekimas kitoms šalims dėl to nenukentėtų“, – pabrėžia Rusijos tiesioginių investicijų fondas.

„Vyksta prieš Rusijos vakciną nukreipta aktyvi ir gausiai finansuojama kampanija, kurios tikslas yra diskredituoti Rusijos vakciną įvairiose šalyse. <...> Farmacijos pramonės istorijoje užfiksuotas ne vienas atvejis, kai didelės kompanijos išnaudoja žiniasklaidą konkurentų puolimui, siekdamos susikurti ir išnaudoti monopolines pozicijas rinkose. Mes manome, kad prieš vakcinas nukreipti informaciniai karai yra neetiški ir kenkia būtinoms vakcinavimo pastangoms pasaulyje“, – savo komentarą apibendrino Rusijos tiesioginių investicijų fondas.

Balandžio pradžioje pranešta, kad Vokietijos sveikatos ministras Jensas Spahnas paskelbė apie dvišalius pokalbius su Rusija dėl galimo „Sputnik V“ vakcinos pirkimo, jei preparatas bus registruotas Europos Sąjungoje (ES).

Ministras pabrėžė, kad pirmiausiai reikia sulaukti vakcinos registracijos ES. „Kad tai būtų padaryta, Rusija turi pateikti duomenis“, – sakė jis.

Antras klausimas tada, anot J. Spahno, bus vakcinos užsakymas. Europos Komisija pareiškė, kad nesudarinės sutarčių dėl „Sputnik V“, kaip su kitomis vakcinų gamintojomis, pavyzdžiui „Biontech“/“Pfizer“. „Tada aš ir ES sveikatos ministrų taryboje sakiau, kad mes vesime dvišales derybas su Rusija ir pirmiausiai dėl to – kada apskritai ir kokie kiekiai galėtų būti gauti“, – kalbėjo J. Spahnas.

Anot jo, atsižvelgiant į situaciją, svarbu, kad siuntos pasiektų Vokietiją „per ateinančius du-keturis, penkis mėnesius – nes priešingu atveju mes ir taip turėsime daugiau nei pakankamai vakcinos“.

Todėl iš Rusijos tikimasi tvirtų pažadų, „kada ir kokie kiekiai po registracijos galėtų pasiekti ir Vokietiją“.

Vokietijos Nuolatinės skiepų komisijos (STIKO) pirmininkas Thomas Mertensas ZDF laidai „Morgenmagazin“ sakė, kad publikuoti duomenys apie „Sputnik V“ vakciną „atrodo labai gerai“. Tačiau jis pridūrė nežinąs, kokios papildomos informacijos turi Europos vaistų agentūra (EVA).

„Jei vakcina bus patikrinta ir registruota, aš asmeniškai prieš ją nieko neturėčiau“, – pabrėžė ekspertas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (253)