Apie tai paskelbta praėjus dviem dienoms po daugiau kaip 50 žmonių – daugiausia jaunų merginų – gyvybių pareikalavusių sprogdinimų prie vienos mokyklos sostinėje. Dėl šios atakos kaltinami talibai. Sukilėliai neigia prisidėję prie sprogdinimų.

Smurtas šalyje didėjo nuo gegužės 1-osios – pirminės datos, iki kurios JAV pagal susitarimą su Talibanu turėjo išvesti paskutines savo pajėgas. Nors talibai vengė atakuoti amerikiečių pajėgas, išpuoliai prieš vyriausybės ir civilius taikinius nesiliovė.

Vidaus reikalų ministerija pirmadienį pranešė, kad mažiausiai 11 žmonių žuvo per autobuso sprogdinimą pietrytinėje Zabulo provincijoje.

Paliaubos paskelbtos Jungtinėms Valstijoms tęsiant savo paskutinių pustrečio tūkstančio karių išvedimą iš smurto purtomos šalies, nepaisant šlubuojančių Talibano ir Afganistano vyriausybės pastangų per taikos derybas užbaigti dešimtmečius besitęsiantį karą.

„Islamo emyrato modžahedams nurodoma nutraukti visas priešo puolimo operacijas visoje šalyje nuo pirmosios iki trečiosios Id [al Fitro] dienos“, – sakoma Talibano išplatintame pranešime.

„Tačiau jei priešas šiomis dienomis jus puls, būkite pasirengę tvirtai apsaugoti ir apginti save ir savo teritoriją“, – priduriama jame.

Vėliau pirmadienį Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis) irgi įsakė pajėgoms nutraukti ugnį tuo pačiu laikotarpiu, taip pat paragino Talibaną paskelbti nuolatines paliaubas ir užbaigti kruviną karą.

Id al Fitro šventė žymi musulmonų šventojo pasninko mėnesio Ramadano pabaigą. Talibanas ir ankstesniais metais yra skelbęs paliaubas per šią šventę.