Tokia gėdinga informacija paaiškėjo tuo metu, kai Londono ir Maskvos santykiai yra smarkiai pablogėję, ypač po 2018 metais Anglijoje įvykdyto mėginimo nunuodyti buvusį Rusijos šnipą.

Investuotojais iš Pietų Korėjos apsimetusiems žurnalistams princas Michaelas per nuotolinį susitikimą pareiškė, kad už 10 tūkst. svarų (11,5 tūkst. eurų) per dieną jis galėtų būti „konfidencialiu“ tarpininku tarp jų ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino aplinkos.

Šiam tyrimui „The Sunday Times“ ir „Channel 4“ įsteigė netikrą esą auksu prekiaujančią Pietų Korėjos bendrovę „House of Haedong“. Princas taip pat buvo įrašytas sakantis, kad už 200 tūkst. JAV dolerių (164 tūkst. eurų) jis galėtų bendrovei užtikrinti „karališką“ reklamą.

Įrašyto susitikimo su investuotojais apsimetusiais žurnalistais metu princo verslo partneris lordas Readingas princą pavadino „Jos Didenybės neoficialiu ambasadoriumi Rusijoje“.

„Manyčiau, ... kad tai yra gana diskretiški reikalai, mes kalbame apie gana diskretiškus dalykus, – sakė jis. – Nes nenorėtume, kad pasaulis žinotų, kad jis susitinka su V. Putinu grynai dėl verslo priežasčių, jeigu suprantate mane.“

Tyrėjai taip pat skelbia, kad 2013 metais per vieną Kensingtono rūmuose vykusį renginį, kuriame dalyvavo ir princas, lordas Readingas pardavinėjo kontaktų su V. Putino aplinka galimybę. Renginio metu buvo žadėta ir galimybė asmeniškai susitikti su Rusijos lyderiu ateityje.

Princo Michaelo biuras Britanijos spaudos asociacijai sakė, kad jis neturi jokių ypatingų ryšių su V. Putinu ir „negauna jokio viešo finansavimo, o pragyvenimui uždirba iš savo konsultacijų bendrovės, kuriai vadovauja jau daugiau nei 40 metų“.

„Paskutinį kartą jie matėsi 2003 metų birželį ir princas Michaelas nuo tada neturėjo kontaktų su juo ar jo biuru. Lordas Readingas yra geras draugas, kuris mėgina padėti, ir užsiminė apie dalykus, kurių princas Michaelas nenorėtų ar negalėtų įvykdyti“, – nurodė princo atstovai.

Pats lordas Readingas pripažino savo klaida. „Aš padariau klaidą ir per daug prižadėjau ir dėl to nuoširdžiai apgailestauju“, – sakė jis.

78 metų princas Michaelas 2009 metais, kai V. Putinas buvo Rusijos premjeru, gavo Rusijos Draugystės ordiną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)