Incidentas įvyko penktadienį, kai trijų narių prezidiumas anksčiau šią savaitę paskyrė naują nacionalinės žvalgybos agentūros vadovą. Tripolį kontroliuojančios sukarintos grupės buvo akivaizdžiai nepatenkintos, kad šios pareigos atiteko Husseinui Khalifai (Huseinui Chalifai).

Prezidiumo atstovė Najwa Wheba (Nadžva Veba) sakė, kad per viešbučio „Corinthia“ užėmimą Tripolio širdyje žmonės nenukentėjo. Penktadienį, kuris šioje musulmoniškoje šalyje yra savaitgalis, viešbutis buvo beveik tuščias.

Kiek vėliau kovotojai iš viešbučio pasitraukė, sakė vienas Vidaus reikalų ministerijos pareigūnas.

Su padėtį pakomentuoti galinčiu H. Khalifa ir sukarintų grupių vadais naujienų agentūrai AP susisiekti nepavyko.

Šis incidentas pabrėžė laikinosios vyriausybės, paskirtos vesti Libiją į šių metų gale planuojamus surengti visuotinius rinkimu, laukiančius didelius iššūkius. Iki šiol vyriausybei sunkiai sekėsi vienyti konfliktų nualintą šalį.

Pasak N. Whebos, prezidiumas nuolatinės būstinės neturi, todėl viešbutis yra viena iš vietų, kur šį taryba posėdžiauja. Po penktadienio užėmimo socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti prie „Corinthia“ įėjimo budintys ginkluoti kovotojai.

Pirmadienį laikinosios vyriausybės užsienio reikalų ministrė Najla al Manqoush (Nadžla Manguš) paragino iš naftos turtingos Libijos išvesti visas užsienio pajėgas ir samdinius, įskaitant Turkijos karius. Šis pareiškimas, laikomas akibrokštu Turkijai, supykdė vakarų Libijoje įsitvirtinusias grupes, palaikančias glaudžius ryšius su Ankara.

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos diplomatai sakė, kad Libijoje veikia daugiau kaip 20 tūkst. užsieniečių kovotojų ir samdinių, įskaitant sirus, sudaniečius, čadiečius ir rusus.

Libija tebėra krečiama chaoso, prasidėjusio 2011 metais, kai per NATO paremtą sukilimą buvo nuverstas ir vėliau nužudytas ilgametis autoritarinis lyderis Muamaras Kadhafi (Muamaras Kadafis). Prieš įkuriant vienybės vyriausybę šių metų kovą šalyje veikė dvi besivaržančios administracijos, kontroliavusios vakarinę ir rytinę šalies dalis ir tarpusavyje kariavusios.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)