Žuvusių savo piliečių skaičių Tadžikistanas paskelbė pirmą kartą.

Praėjusios savaitės ketvirtadienį prie abiejų šalių ginčijamos sienos kilus ginkluotiems susirėmimams žuvo dešimtys žmonių, o tūkstančiai gyventojų turėjo palikti savo namus. Tos pačios dienos vakarą abi šalys susitarė dėl paliaubų ir kovos palaipsniui nurimo.

Tadžikistano šiaurinio Sugdo regiono, esančio prie Kirgizijos sienos, administracijos spaudos tarnyba pranešė, kad žuvo 19 žmonių, įskaitant šešis karius, o dar 87 žmonės buvo sužeisti.

Tokiu būdu bendras žuvusiųjų skaičius yra 55, o sužeistųjų – 270.

Ketvirtadienį paskelbti Tadžikistano skaičiai yra pirma šios autoritariškos valstybės pateikta detali informacija apie aukas. Nuo pat kovų pradžios Dušanbė daugiausia tylėjo.

Sugdo regiono pranešime nurodoma, kad Tadžikistano vyriausybė skyrė 3 mln. somonių (219 tūkst. eurų) pagalbą aukų šeimoms.

Pirmadienį Tadžikistanas pirmą kartą pripažino, kad per praėjusios savaitės susirėmimus prie sienos su Kirgizija žuvo tadžikų, bet jų skaičiaus nenurodė.

Kirgizija pirmadienį pranešė, kad per susirėmimus žuvo 36 kirgizai, o dar 183 buvo sužeisti.

Kirgizijos prezidentas Sadyras Žaparovas ketvirtadienį turi apsilankyti Batkeno srityje, kur prasiveržė smurtas.

Seniai ginčijamame sienos rajone reguliariai įvyksta bendruomenių susirėmimų dėl žemės ir vandens. Neretai į šiuos susirėmimus įsitraukia ir pasieniečiai.

Tačiau praėjusią savaitę Batkeno regione prasiveržęs smurtas yra rimčiausias per 30 šių posovietinių valstybių nepriklausomybės metų ir privertė nuogąstauti dėl potencialaus didesnio eskalavimo.