Šią informaciją Čekijos naujienų portalui Novinky.cz pranešė tarptautinės tyrėjų grupės „Bellingcat“ narys, Bulgarijos žurnalistas Christo Grozevas.

„Kol kas galiu pasakyti tik tiek, kad jie yra sveiki, gavo naują darbą ir dirba valstybės tarnyboje, nes daugiau nebegali būti šnipais“, – pažymėjo C. Grozevas ir pridūrė, kad 2014 m. minėtiesiems GRU agentams už Čekijos ir Bulgarijos teritorijoje atliktas operacijas buvo suteiktas Rusijos didvyrio vardas.

Žurnalistas nepatikslino, kokias pareigas Kremliuje eina A. Miškinas ir A. Čepiga, bei nenurodė, iš kur „Bellingcat“ gavo šią informaciją, bet pažadėjo artimiausiu metu pateikti smulkmenų.

Čekijos specialiosios tarnybos mano, kad Rusijos GRU darbuotojai prisidėjo prie 2014 m. įvykusio sprogimo amunicijos sandėlyje Vrbetice. Čekijos užsienio reikalų ministerijos ir specialiųjų tarnybų teigimu, diversiją kuravo Rusijos specialiųjų tarnybų nariai, dirbę Rusijos Federacijos ambasadoje Prahoje apsimesdami diplomatais.

Delfi primena, kad Čekijos kovos su organizuotu nusikalstamumu skyrius NCOZ paskelbė dėl sprogimų 2014 m. ieškantis dviejų rusiškus pasus naudojančių vyrų.

Šiuose pasuose įrašytos 1979 metais gimusio A. Petrovo ir 1978-aisiais gimusio R. Boširovo pavardės. Šių pasų turėtojų taip pat ieško Jungtinė Karalystė, dėl Skripalių apnuodijimo Anglijos Solsberio mieste.

Rusija neigia, kad yra susijusi su šiuo apnuodijimu Sovietų Sąjungoje sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, bet pablogėjus diplomatiniams santykiams Vakarų šalys, įskaitant JAV, tuomet išsiuntė dešimtis Rusijos diplomatų, o Rusija ėmėsi atitinkamų atsakomųjų priemonių.

„Abu šie vyrai buvo Čekijos teritorijoje... 2014 metų spalį“, kai įvyko sprogimas Vrbeticėje, nurodė NCOZ ir pridūrė, kad abu šie asmenys taip pat naudojosi tadžikų ir moldavų tapatybėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (231)