Tyrimo, publikuoto moksliniame žurnale „The Lancet“, autoriai teigia, kad tai įrodo, jog pandemiją galima užbaigti skubiomis, plataus masto vakcinacijos programomis.

Visuomenės sveikatos duomenys iš Izraelio, kur visiškai paskiepytų suaugusiųjų dalis visuomenėje yra tarp didžiausių pasaulyje, rodo, kad dominuojant užkrečiamesnei „britiškajai“ pandeminio koronaviruso atmainai ši vakcina itin veiksmingai apsaugo net pagyvenusius žmones. Duomenų analizės rezultatai paskelbti medicinos žurnale „Lancet“.

Iki balandžio pradžios Izraelyje beveik 5 mln. gyventojų – daugiau nei 70 proc. suaugusiųjų – buvo paskiepyti dviejomis „Pfizer-BioNTech“ vakcinos dozėmis.

Tyrimo metu nustatyta, kad, praėjus 7 dienoms po antrojo skiepo, vakcina suteikia 95,3 proc. apsaugą nuo infekcijos ir 96,7 proc. apsaugą nuo mirties.

Praėjus 14 dienų po antrojo skiepo, apsauga didėja atitinkamai iki 96,5 ir 98 proc.

Tiesa, apsauga po pirmosios vakcinos dozės yra gerokai mažesnė. Praėjus 7–14 dienų po pirmojo skiepo, apsauga nuo ligos siekia 57,7 proc., o apsauga nuo mirties – 77 proc.

Tyrimo autoriai taip pat tikina, kad viena vakcinos dozė apsaugą suteikia trumpesniam laikui.

„Svarbu tai, kad šis tyrimas parodo, jog dvi vakcinos dozės suteikia gerokai didesnį imuniteto ir apsaugos lygį. Todėl svarbu, kad žmonės skiepytųsi abiem dozėmis“, – tyrimą komentavo Notingamo universiteto molekulinės virusologijos profesorius Jonathanas Ballas.

Tiriamuoju laikotarpiu Izraelyje vyravo britiškoji COVID-19 atmaina.

Analizės periodu buvo patvirtinti 232 268 užsikrėtimo koronavirusu atvejai ir beveik 95 proc. ištirtų pavyzdžių pasirodė susiję su „britiškąja“ viruso atmaina B117.

4 481 užsikrėtimo atvejis buvo sunkus, taip pat užregistruota 1 113 mirties atvejų.

Tyrėjų komanda sakė negalėjusi ištirti Izraelyje taip pat aptikto Pietų Afrikos Respublikos (PAR) atmainos poveikio.

Iki ketvirtadienio didžiausias „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinos tyrimas realiomis sąlygomis, taip pat atliktas Izraelyje, buvo kone penkis kartus mažesnės apimties – jame dalyvavo 1,2 mln. žmonių.

Kaip komentare rašė Eyalas Leshamas iš Chaimo Shebos medicinos centro Izraelyje ir Annelies Wilder-Smith iš Londono higienos ir atogrąžų medicinos mokyklos, tyrimo išvados rodytų, kad didelis skiepijimo mastas „galėtų atverti kelią iš pandemijos“.

„Deja, spartaus visos populiacijos paskiepijimo daugelyje kitų šalių negalima lengvai atkartoti“, – nurodė šie du mokslininkai, kurie minimame tyrime nedalyvavo.

„Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinos naudojimą pasaulyje „riboja tiekimo problemos, dideli kaštai ir reikalavimai dėl itin didelio šalčio grandinės“, rašė jie.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (198)