Indija, kurioje registruojami vis nauji mirčių nuo COVID-19 antirekordai, Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO) ragina šalis leisti didesniam skaičiui gamintojų gaminti vakcinas. Tam prieštarauja didžiosios farmacijos bendrovės, kurioms priklauso vakcinų patentai.

JAV prekybos įgaliotinė Katherine Tai tikino, kad, nors intelektinės nuosavybės teisės verslui yra svarbios, Vašingtonas „remia šių apsaugų atsisakymą COVID-19 vakcinoms“, taip siekiant užbaigti pandemiją.

„Tai yra pasaulinė sveikatos krizė, o ypatingos COVID-19 pandemijos aplinkybės reikalauja imtis ypatingų veiksmų“, – pranešime teigė K. Tai.
J. Bidenas pastaruoju metu susilaukė spaudimo atšaukti vakcinų patentų apsaugą, atsižvelgiant į tai, kad turtingosios šalys kaupia vakcinų atsargas, kurių jos veikiausiai neišnaudos.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas pavadino JAV sprendimą istoriniu ir tvirtino, kad jis žymi „ypatingą momentą kovoje su COVID-19“.

Savo ruožtu farmacininkams atstovaujanti Tarptautinė farmacijos gamintojų ir asociacijos federacija vadino JAV žingsnį „nuviliančiu“ ir „paprastu, bet klaidingu sudėtingos problemos sprendimu“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)