Honkongas 1989 metų protestų Tiananmeno aikštėje Pekine kruvino nuslopinimo metines nuolat minėdavo masiniais renginiais, kurių metu būdavo uždegama žvakelių.

Tačiau pernai renginys pirmą kartą buvo uždraustas. Policija teigė, kad toks sprendimas priimtas dėl COVID-19 pandemijos ir susirūpinimo saugumu po didžiulių demokratijos šalininkų protestų, 2019 metais krėtusių Honkongą.

Dešimtys tūkstančių žmonių nepaisė draudimo ir taikiai susirinko tradicinėje renginio vietoje Viktorijos parke.

Vėliau prokurorai pateikė kaltinimus 24 renginyje dalyvavusiems garsiems demokratijos aktyvistams. Tai dar viena iš visos virtinės baudžiamųjų bylų prieš smaugiamą miesto judėjimą už demokratiją.

Ketvirtadienį keturiems iš šių aktyvistų – Joshua Wongui, Lesteriui Shumui, Tiffany Yuen ir Janelle Leung – buvo paskirtos įkalinimo bausmės. Praėjusį mėnesį visi jie pripažino kaltę dėl dalyvavimo neteisėtame susibūrime.

J. Wongas, vienas garsiausių Honkongo judėjimo už demokratiją veidų, jau atlieka metų ir pusantro mėnesio įkalinimo bausmę už dalyvavimą viename proteste per 2019-ųjų neramumus.

Teisėjas Stanley Chanas paskyrė jam dar 10 mėnesių įkalinimo, kurie prasidės iškart, kai pasibaigs jo pirmosios bausmės laikas.

„Ši bausmė turėtų atgrasyti žmones nuo nusikaltimų ir pakartotinių nusikaltimų ateityje“, – sakė S. Chanas.

L. Shumui paskirta pusės metų įkalinimo bausmė, o T. Yuen ir J. Leung – keturių mėnesių įkalinimo bausmės.

J. Wongas, L. Shumas ir T. Yuen taip pat buvo apkaltinti pagal naują, pernai Honkongui Pekino primestą nacionalinio saugumo įstatymą.

Iki ketvirtadienio jie buvo laikomi tardymo izoliatoriuje. Jei bus nuteisti pagal nacionalinio saugumo įstatymą, jiems grės įkalinimas iki gyvos galvos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)